Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън загуби само 2 позиции на стартовата решетка за предстоящото днес Гран При на Австрия, макар да беше наказан със загуба на 3 места. Със сигурност този факт може да се стори объркващ за част от феновете, които не са докрай запознати как точно се прилагат наказанията в най-комерсиалната автомобилна надпревара.

34-годишният британец даде втори резултат в съботната квалификация на „Ред Бул Ринг”, а сетне трябваше да изтърпи последствията заради рискована своя маневра, чрез която блокира Кими Райконен (Алфа Ромео) в Q1. В резултат от нея челната редица на старта ще бъде без автомобили на Мерцедес.

В крайна сметка обаче ситуацията за Хамилтън се оказа по-добра от очакваното, а ключът се оказа автоматичната санкция за Кевин Магнусен (Хаас) от 5 позиции заради смяна на скоростна кутия. Експертът на Скай Спортс Рейчъл Бруукс се постара подробно да обясни как точно се изменя вида на стартовата решетка, когато бъдат наложени серия от наказания. Стига се до прилагането на един вид „празни позиции”, чрез които да се избистри окончателния ред.

Крайният резултат от тази система е доста по-различен в сравнение с такава, при която, да кажем, наказанията се налагат по ред на номерата. Като втори зад победителя в квалификацията Шарл Льоклер (Ферари), Хамилтън губи 3 позиции, в резултат на което би застанал 5-и или иначе казано – между Магнусен и Норис. Когато обаче дойде редът на Магнусен – вече 4-и в подреждането – наказание от 5 позиции би го пратило на 9-о място вместо сегашното 10-о.


Потопете се от начало до край в Гран При на Австрия, 9-и кръг от шампионата на Формула 1 за 2019 година, чрез преките предавания на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA днес от 16,10 часа!