Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали предупреди, че Монца може да отпадне от каледнара на Формула 1. Италианското Гран При е едно от най-престижните и емблематични. Това трасе приема кръг от световния шампионат от 1950 г. насам.

Монца има договор до 2025-а година, както и другото италианско състезание в календара, а именно Емилия-Романя. Към момента от Ф1 преговарят за удължаване на договорите и на двете писти, но Доменикали предупреди, че Монца трябва да е "в крак с времето", за да остане в календара и занапред.

„В момента преговаряме, но се нуждаем от елементи, за да продължим тези преговори“, заяви Доменикали.

„В добър контакт съм с Италианската моторспорт федерация. Работата в Монца трябваше да започне малко след последната Гран при. Сега сме декември и тя все още не е започнала. Надяваме се това да се случи в близко бъдеще“, добави CEO-то на F1.

Доменикали и преди е казвал, че Монца трябва да бъде модернизирана, за да отговаря на променящите се изисквания на F1. Според него трябва да се решат логистичните проблеми, да се поднови  настилката на пистата и да се построи нов подлез.

„Моята критика е конструктивна. Трябва да бъдем в крак с времето“, обясни Доменикали.