Формула 1 трябва на всяка цена да избегне създаването на сценарий, при който пилоти изкарват умишлено наказания за свои съперници по време на състезания, заяви директорът на отбора на "Ред Бул" Кристиан Хорнер. Той оприличи тези действия като симулациите за нарушение при футболистите.

Причина за изказването на Хорнер беше инцидентът от неделното Гран при на Австрия, при който Чеко Перес (Мексико, Ред Бул) не успя да завърши маневра за изпреварване на Ландо Норис (Великобритания, Макларън) от външната страна и излезе от пистата в завой номер 4 на "Ред Бул Ринг". Наказан за случая бе Норис.

По-късно Перес беше въвлечен и в инцидент с Шарл Льоклер (Монако, Ферари).

Според Хорнер, фенове и анализатори, наказанията от Австрия са противоположни на философията "Остави ги да карат", на която Формула 1 държи много в последните години. Директорът на Ред Бул е притеснен, че през изминалия уикенд може да е бил създаден опасен прецедент.
"Не ни трябва еквивалент на симулациите във футбола. Трябва да избегнем това", каза Хорнер, според който нито един от трите инцидента по време на Гран при на Австрия не е заслужавал наказания.

"Знам колко трудна е работата на директорите на състезанията, но с тези инциденти можехме да се справим много по-лесно. Те бяха обикновени проблеми, които срещаме в почти всички състезания. Не мисля, че бяха нужни наказания.

"Инцидентът между Чеко и Ландо - това е резултат от надпревара. Излезеш ли на външната линия, ти поемаш риск за самия себе си, ако не успееш да спечелиш позицията. ФИА наложи наказание за това и нямаше как да не го направи за сходна маневра с Чарлс по-късно.

"Тези момчета карат картинг от деца и знаят много добре колко рискуват, излизайки от външната страна на завоя. Особено при положение, че не си с предната позиция. Така че, да, смятам наказанията за ненужни, защото те се противопоставят категорично на мантрата "Оставете ги да карат", която прокарваме в последните няколко години", добави той.