От партньора на Ред Бул във Формула 1 – Хонда, признаха, че победата на Макс Ферстапен в Гран При на Австрия не е минала и без сериозен риск за двигателя в колата му.

Японският производител се завърна в най-касовия автомобилен шампионат през 2015 година и оттогава досега търси верния път в хибридната турбо ера. В откриващото Гран При на Австралия за тази година кола с двигател на Хонда за първи път стигна до подиум, а в неделя Ферстапен донесе и първата победа, печелейки на „Ред Бул Ринг”. За последно азиатците бяха вкусвали шампанско на първо място през 2006 година.

„Много съм доволен да видя силното състезание на Макс”, заяви Тойохару Танабе, техническият директор в Хонда за Формула 1. „След старта на състезанието бях изненадан и се изнервих. После обаче неговото темпо беше добро, много добро. По средата на състезанието започнах да вярвам, че можем да се класираме по-високо. Накрая Макс завърши на първо място, един фантастичен ден.”

„Бях изненадан, когато ми казаха да отида на подиума (за да приеме конструкторската награда от името на Ред Бул – б.р.). Нямах никаква представя какво да правя и затова се появих последен спрямо всички. Обикновено трябва да си там преди началото на химните. Аз закъснях малко, но се присъединих. Това ми беше първият път. Бях разтревожен какво трябва да правя, а и никой нищо не ми каза.”

„По отношение на охлаждането, двигателят беше на ръба. Разбира се, високите температури ни принудиха да пазим двигателя. Дори така опитахме да извлечем колкото се може повече мощност.”

„Не очаквах да бъдем толкова конкурентни, да сме толкова силни. В предишните стартове видяхме един много силен Мерцедес, но в дадени моменти можехме да се мерим с Ферари. Срещу тях показахме най-силното си представяне, затова съм изненадан”, добави Танабе.