Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън записа най-доброто време във втората свободна тренировката преди надпреварата за Гран При на Канада. Самата втора подготвителна сесия на пистата „Жил Вилньов“ бе удължена с 30 минути, за да се компенсира практическата отмяна на първата сесия по-рано през деня.

Въпреки прогнозите за дъжд в по-голямата си част тренировката се проведе при много приятни условия. Единствено във финалните 15 минути в близост до трасето мина една гръмотевична бюра, която във финалните 5 минути удари и самата писта. Този дъжд и цялостното влошаване на метеорологичните условия обаче попречиха на тимовете да изпълнят своите програми и по-специално състезателните си симулации. 

Още преди всичко това да се случи, докато времето беше хубаво, Хамилтън успя да запише време от 1:13.718 с меките гуми на Пирели, с което победи с едва 0.027 секунди своя съотборник Джордж Ръсел. Тройката с пасив от 0.126 секунди допълни пилотът на Ферари Карлос Сайнц, а неговият сънародник Фернандо Алонсо се класира на четвъртата позиция, на 0.326 зад Хамилтън. Двукратният световен шампион днес разполагаше с доста ревизирания пакет на Астън Мартин, чието поведение той и съотборникът му Ланс Строл трябваше да анализират.

Челната петица в края на втората тренировка в Монреал допълни Шарл Леклер, който изостана с 0.376 от първото място. Едва на шестото място се класира световният шампион Макс Верстапен, който бе с 0.424 секунди по-бавен от Хамилтън, а неговият съотборник Серхио Перес остана осми, на 0.532 от лидера. Двамата пилоти на Ред Бул бяха разделени от победителя в първата тренировка Валтери Ботас от Алфа Ромео, който бе с 0.502 по-бавен от бившия си съотборник Хамилтън.