Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън даде сериозна заявка часове преди квалификацията за Гран При на Испания. Британският ас на Мерцедес по крайно категоричен начин даде най-добро време в последната свободна тренировка, която беше прекъсвана на два пъти.

С меките гуми 34-годишният Хамилтън записа страховит резултат от 1:16,568 минути, като остави втория Шарл Льоклер (Ферари) на над 5 десети от секундата. Доста по-значимият момент в представянето на британеца беше, когато в средата на сесията постигна дори по-голяма разлика с по-твърдите гуми (медиум), докато Льоклер ползваше комплект софт.

Трети се нареди съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас, който стана причина за първия червен флаг в Барселона. Още в самото начало на сесията той излетя в чакъла до завой №5 и трябваше кран да прибере болида, който не можеше да излезе на собствен ход. Липсата на поражения позволи на Мерцедес да върне финландеца на пистата, но той не успя да повтори представянето си от първите две свободни тренировки, оказвайки се на 0,024 секунди зад Льоклер.

Четвърти с подобно изоставане се нареди и другият пилот на Ферари – Себастиан Фетел, който също имаше момент със загуба на контрол над задните гуми в завой №13.

Тренировката приключи с около 4 минути по-рано, след като Джордж Ръсел заби своя Уилямс в една от предпазните стени.


Гледайте днес от 16 часа квалификацията за Гран При на Испания, 5-и кръг от сезона във Формула 1, пряко в ефира на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Самото състезание е в неделя, 12 май, от 16,10 часа, като отново ще бъде излъчено по DIEMA SPORT и на PLAY DIEMA XTRA.