Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън твърди, че подобрението в представянето на неговия съотборник в Мерцедес Валтери Ботас има съвсем логично обяснение. Според британеца причината се крие в неговия бивш състезателен инженер, който сега работи с финландеца.

Дотук през сезона Мерцедес постигна 4 двойни победи в първите 4 състезания, като Хамилтън и Ботас записаха по два успеха. Именно такъв отговор се очакваше от скандинавеца, чието бъдеще в тима изглеждаше застрашено след 2018-а година, когато той нито не веднъж не стъпи на най-високото стъпало на подиума.

В първите две тренировки преди предстоящото в неделя Гран При на Испания Ботас показа по-добро темпо от Хамилтън и това, естествено, не беше прието съвсем добре от Хамилтън. Именно затова британецът даде своето обяснение за ползите, които Ботас е получил от вътрешната рокада, спомогнала му да работи с Рикардо Мускони.

„Той получи доста добра помощ, защото този човек (визира инженера по представянето на колата – б.р.) научи много от това”, коментира Хамилтън.

„Нещата, които правих с настройките на моята кола – които сега моят бивш инженер го окуражава да прави – определено му помогнаха да се движи в правилната посока. Така че малката стъпка, която той отбеляза, можеше да се очаква.”

„Сега аз карам с нов инженер. Работим добре заедно, но отнема време да изградим взаимоотношения. Няма как партньорството ни да е по-силно от това, което беше градено в течение на 6 години.”

Мускони беше повишен до състезателен инженер на Ботас, след като неговият предшественик на поста Тони Рос бе назначен на работа в отбора на Мерцедес във Формула Е.


Гледайте днес от 16 часа квалификацията за Гран При на Испания, 5-и кръг от сезона във Формула 1, пряко в ефира на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Самото състезание е в неделя, 12 май, от 16,10 часа, като отново ще бъде излъчено по DIEMA SPORT и на PLAY DIEMA XTRA.