Пилотът на Мерцедес – Люис Хамилтън, смята, че новият формат на спринтовите уикенди, който ще дебютира в Гран При на Азербайджан тази седмица, ще превърне спринтовото състезание в „тренировка, в която се дават точки“.

По-рано тази седмица организаторите на Формула 1 обявиха, че втората тренировка ще отпадне от графика на спринтовите уикенди, като тя ще бъде заменена от втора квалификация, която ще важи само за спринта. Стартовата решетка за неделя пък ще бъде определена още в петък следобед по време на първата квалификация, а не както бе досега от резултатите от спринта.

Люис Хамилтън

източник: БГНЕС / BGNES

Надеждите са това отделяне на спринта от състезанието да освободят пилотите да натискат и да поемат повече рискове в хода на късата надпревара в събота. Според Хамилтън обаче това няма как да бъде постигнато.

„Не мисля, че ще има голяма промяна. В миналото финалната ти позиция определяше мястото ти на старта. Сега това е по-скоро тренировка, в която обаче се дават и точки“, заяви Хамилтън.

„Съмнявам се, че ще бъдем по-агресивни спрямо преди. Това, което мисля е, че е хубаво, че имаме тези различни формати, но има много моменти, в които ние можем да сме повече време на пистата и винаги сме дискутирали кое ще е най-добре за околната среда. Не знам обаче дали за феновете няма да е по-добре, с тези големи дупки между сесиите, да нямаме малко повече време на пистата. Може би ще трябва да поработим върху това за в бъдеще“, каза още седемкратният световен шампион.