Бившият световен шампион от Формула 1 Мика Хакинен изрази мнение, че вътрешното за Мерцедес противоборство между Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще става само по-интересно оттук до края на сезона. Финландецът намекна, че съперничеството между двамата може да се превърне в една от модерните класики на „кралските гонки”.

Ботас беше човекът, който успя да се добере до полпозишън в съботната квалификация, изпреварвайки Хамилтън с изключителна скромна разлика – само 6 хилядни от секундата. В самото състезание обаче британецът успя да се справи със своя съотборник и записа 7-а победа в първите 10 старта за годината.

„Беше невъзможно за Валтери да кара по-добре на „Силвърстоун”. Той взе полпозишъна с преднина от 0,006 секунди, поведе и в състезанието, като бранеше своята позиция със зъби и нокти, докато Люис Хамилтън му дишаше във врата”, сподели Хакинен в седмичната си колонка. „Три неща не сработиха в полза на Валтери: стратегията с 2 спирания, странния миг, в който излезе кола за сигурност и солидната форма на Люис Хамилтън пред собствена публика.”

„Въпреки това Валтери може да извлече повече от достатъчно позитиви от Англия. Неговото състезание не можеше да бъде по-добро, нито пък квалификацията му. Мигът, в който той загуби полпозицията от Хамилтън, а после си я взе обратно, говори за израстването му като пилот.”

„Взаимното уважение помежду им беше много ясно. Имаше твърда битка, но тя остана приятна и уважителна. Натискаха газта до края, но останаха професионалисти. В неделя тенис феновете получиха зрелище от Федерер и Джокович, докато Формула 1 получи Ботас и Хамилтън – двама мъже в топ форма и на върха в своя спорт”, добави Хакинен.