Бъдещето на Гран при на Испания във Формула 1 продължава да бъде неясно, обявиха организаторите на надпреварата. Те все още не са влезли в преговори със собствениците на най-престижната автомобилна надпревара, а настоящият договор изтича след края на годината. 

"Все още няма ново споразумение с Формула 1 относно Гран при на Испания в Каталуния. Ние продължаваме да бъдем отворени за преговори", съобщиха те.

Причина за колебанията на "Либърти Медия" по всяка вероятност е спадащият интерес към надпреварата в региона, след като в рамките на 11 години посещаемостта спадна с близо 50 хиляди от 140 хиляди през 2007-а до 90 хиляди през 2018-а. Каталуния може да бъде жертва на желанието на собствениците на Формула 1 да разширяват пазара към Азия, Америка, а евентуално и към Африка. За 2020-а година, когато е възможно да няма испански кръг, вече бяха добавени Виетнам и Холандия, а намерението на "Либърти" е да запази формата от 21 старта. Съответно, два трябва да отпаднат.

Испания е дългогодишен кандидат за изключване от Формула 1, а другите два са Мексико и Германия, която приема старта през този уикенд на пистата в Хокенхайм./БТА