Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели невероятната Гран при на Италия на легендарната писта „Монца“ за втори път след 2019-а година! Монегаскът зарадва тифозите по трибуните със страхотно каране и напълно заслужено остави зад себе си пилотите на Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис, които също се качиха на почетната стълбичка. В един момент вторият пилот на "черните кончета" Карлос Сайнц вървеше втори и на Ботуша мечтаеха за двоен успех, но гумите му не издържаха и в крайна сметка завърши четвърти.

Льоклер спря само веднъж в бокса и изкара 38 обиколки с твърдите гуми, с които спечели победата, а Пиастри, който спира два пъти завърши на по-малко от 3 секунди зад него. Трети остана Ландо Норис с другата кола на Макларън, който загуби лидерството още в първата обиколка, атакуван от Пиастри.

Четвърти остана Сайнц, а пети се нареди Люис Хамилтън с Мерцедес. Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул завърши шести и в нито един момент от хода на състезанието нямаше нужното темпо, за да се бори за местата на подиума. Топ 10 допълниха още Джордж Ръсел (Мерцедес), Серхио Перес (Ред Бул), Александър Албън (Уилямс) и Кевин Магнусен (Хаас).

При пилотите начело остава Верстапен, който не е печелил от Гран при на Испания в разгара на лятото, с 303 точки, а Норис вече е с пасив от 62 след третата си позиция в "Монца" и най-бързата обиколка на трасето. Льоклер е с 215 точки на трето място, а Пиастри е на четвърта позиция със 197. 

Следващото състезание от календара е Гран При на Азербайджан на 15 септември.

Снимки: БТА / BTA
80 снимки


Повечето пилоти заложиха на гуми медиум за старта, като тези на Ред Бул - Макс Верстапен и Серхио Перес, обаче, решиха да стартират с твърдите сликове. При потеглянето Ландо Норис бе притиснат от своя съотборник Оскар Пиастри и Джордж Ръсел с Мерцедес. Британецът, обаче, не успя да вземе първия завой и излезе от трасето в зона за сигурност. След това Пиастри изпревари Норис, при което Шарл Льоклер също се промъкна и зае второто място. Норис остана трети, а зад него бе Карлос Сайнц.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън вървеше пети, следван от Макс Верстапен. Нидерландецът се оплака по радиото, че британецът не му е оставил една ширина, за което той самият е бил наказван. Зад Макс останаха Джордж Ръсел, Серхио Перес, Алекс Албън, Фернандо Алонсо. В четвъртата обиколка Пиастри имаше аванс от 0,6 сек пред Льоклер, докато Норис бе на 0,7 сек зад пилота на Ферари. На толкова остана и Сайнц зад британеца. Хамилтън и Верстапен бяха на по-голяма разлика от малко над секунда.

Към седмата обиколка Норис вече бе на 2,2-2,5 сек зад съотборника си Пиастри. От Ред Бул се обадиха на Верстапен да поддържа темпото си и да остави съперниците да натискат с техните гуми медиум. Тур след това Юки Цунода се прибра в бокса заради проблем и трябваше да се откаже от състезанието. Даниел Рикардо получи наказание от 5 секунди за избутване на съперник от пистата, докато Нико Хюлкенберг получи санкция от 10 секунди.

В 11-ата обиколка Серхио Перес атакува Ръсел за седмото място и успя да го изпревари. След това Ръсел бе извикан в пита и механиците смениха гумите и носа на болида. Той се завърна на пистата с твърди сликове. Към 13-ия тур Пиастри вече беше на 2,4 секунди пред Льоклер, а Норис бе на над секунда зад пилота на Ферари. Сайнц вървеше на над 3 секунди от английския пилот на Макларън.

Норис бе повикан в бокса в 15-ата обиколка, но влезе с по-висока скорост и се удари в един от рекламните блокове. След това той сложи твърди гуми. В следващия тур през пита преминаха още Льоклер и Хамилтън, като и те заложиха на твърдите сликове. Норис се завърна на пистата пред Льоклер, а начело излезе Карлос Сайнц, следван от Макс Верстапен.

В 17-ата обиколка и Пиастри влезе в бокса, за да сложи хард и се върна на пистата трети - зад Сайнц и пилотите на Ред Бул. В 20-ия тур и испанецът влезе за смяна на гуми. 

В 23-ата обиколка Верстапен спря в бокса, но механиците се забавиха при смяната на гумите му със задна дясна. Норис получи обаждане по радиото, че му е разрешено да се състезава с Пиастри. Малко след това и Перес влезе за смяна на гуми, като с Верстапен сложиха отново твърди сликове. Пиастри пък се завърна начело, следван от Норис и Льоклер.

Към 26-ия тур Пиастри водеше с почти две секунди пред Норис, а Льоклер бе трети, следван от Сайнц (на над 11 секунди), Хамилтън, Верстапен, Перес, Ръсел, Естебан Окон и Фернандо Алонсо.

В следващите обиколки Пиастри и Норис си размениха най-бързи обиколки, но темпото на британеца спадна, като се оплака от износена предна лява гума, и Льоклер го настигна. В 31-ия тур Перес изпревари Ръсел за седмата позиция. В 33-ата обиколка Норис влезе в бокса и сложи нов комплект твърди сликове с 20 тура до края.

Обиколка след това и Ръсел също направи второ спиране в бокса. В 36-ия тур Пиастри бе начело, следван от Льоклер, Сайнц, Хамилтън, Верстапен и Норис, който бе на малко над 1,5 сек зад световния шампион.

От Макларън питаха Пиастри дали могат да завършат Гран при на Италия с едно спиране в бокса. Пилотът отговори, че едва ли ще е възможно. Той смени гуми в 39-ия тур. Начело излязоха Льоклер и Сайнц. В 40-ата обиколка Норис атакува Верстапен, но световният шампион се защити.

Тур след това Норис все пак успя да изпревари Верстапен, взе четвъртото място и пак бе зад съотборника си Пиастри. След това нидерландецът спря в бокса за втори път.

В 44-ата обиколка Льокер имаше почти 11 секунди пред Сайнц, Пиастри пък бе с над 1 секунда на обиколка по-бърз от пилотите на Ферари, които се опитва да догони. Оскар бе на по-малко от половин секунда зад Сайнц, който се оплаква по радиото, че предната му лява гума вече е в лошо състояние.

В следващия тур Пиастри изпревари Сайнц и излезе втори на правата преди шикана „Аскари“. Пиастри пък трябваше да бъде с 1,5 секунди на обиколка по-бърз от Льоклер и да го изпревари, за да спечели на „Монца“.

В 48-ата обиколка Норис изпревари Сайнц и излезе трети в началото на обиколката, на спирането за първия шикан вече беше пред испанеца. Пред тях Пиастри е на малко над 9 секунди зад лидера Шарл Льоклер. В 50-ия тур авансът на Льоклер бе почти 8 секунди пред Пиастри, в предишната обиколката Оскар беше само с половин секунда по-бърз от водача.

В предпоследната 52-а обиколка Льоклер имаше аванс от 5,8 секунди пред Пиастри. Гумите му бяха доста износени, но трудно авансът му можеше да бъде „стопен“ от Пиастри.

В крайна сметка Льоклер спечели за втори път Гран При на Италия на „Монца” след 2019-а година и записа седма победа във Формула 1. Монегаскът по-рано през сезона взе победата и в състезанието в родния си Монако. Втори остана Пиастри, на по-малко от 3 секунди, а трети - Ландо Норис с другата кола на Макларън. В отбора решиха да не разменят позициите на своите пилоти, а в самия край Норис взе допълнителната точка за най-добрата обиколка.


FINISHED 🏎 | ГРАН ПРИ НА ИТАЛИЯ

1. Шарл Льоклер с Ферари

2. Оскар Пиастри с Макларън

3. Ландо Норис с Макларън

Формула 1, 16-и кръг

Писта: „Монца“, Италия

Обиколки: 53


Стартовата решетка за Гран при на Италия в Монца:

1. Ландо Норис (Великобритания, Макларън) - 1:19.327 минути

2. Оскар Пиастри (Австралия, Макларън) - на 0.109 секунди

3. Джордж Ръсел (Великобритания, Мерцедес) - на 0.113

4. Шарл Льоклер (Монако, Ферари) - на 0.134

5. Карлос Сайнс (Испания, Ферари) - на 0.140

6. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) - на 0.186

7. Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) - на 0.695

8. Серхио Перес (Мексико, Ред Бул) - на 0.735

9. Александър Албън (Тайланд, Уилямс) - на 0.972

10. Нико Хюлкенберг (Германия, Хаас) - на 1.012 секунди

11. Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин)

12. Даниел Рикардо (Австралия, РБ Хонда)

13. Кевин Магнусен (Дания, Хаас)

14. Пиер Гасли (Франция, Алпин)

15. Естебан Окон (Франция, Алпин)

16. Юки Цунода (Япония, РБ Хонда)

17. Ланс Строл (Канада, Астън Мартин)

18. Франко Колапинто (Аржентина, Уилямс)

19. Валтери Ботас (Финландия, Заубер)

20. Чжоу Гуанюй (Китай, Заубер)