ФИА няма да разследва Люис Хамилтън заради тениската, която носи по време на церемонията преди старта и на подиума след Гран при на Тоскана. Във федерацията преценили, че ситуацията не нарушава правилата. Все пак от администриращата Формула 1 организация ще изяснят какво е разрешено за пилотите преди надпревара и на почетната стълбичка.

Хамилтън излезе на пистата Муджело с фланелка с надпис „Arrest the cops who killed Breonna Taylor“ (от англ. – арестувайте полицаите, които убиха Бриона Тейлър). Случаят е от март тази година, когато полицаи влизат за обиск в апартамента на 26-годишната медицинската работничка в Луисвил, Кентъки. Нейният приятел стреля срещу тях, те откриват огън и тя загива. Полицаите твърдят, че са се представили, той – че не са. И до момента се водят разследвания от главния прокурор на щата Кентъки и ФБР.

Самият Хамилтън заяви, че няма да спре действията си.

„Искам да знаете, че няма да спра, няма да се отпусна и няма да се откажа да използвам тази платформа, за да хвърля светлина върху това, което вярвам, че е правилно. Искам да благодаря на онези от вас, които продължават да ме подкрепят и демонстрират любов, толкова съм благодарен. Но това е пътуване за всички нас, да се обединим и да предизвикаме света на всяко ниво на несправедливост, не само расова. Можем да помогнем светът да стане по-добро място за децата и бъдещите поколения“, написа той в една от социалните мрежи.