Управленското тяло на Формула 1 (ФИА) откри разследване по случая с британския пилот Ландо Норис, след като в неделя той едва не блъсна появил се на трасето маршал по време на Гран при на Маями.

В петата от общо 57 обиколки при заход към бокса на пътя на пилота на МакЛарън се появи един от маршалите-доброволци, които трябва да помагат за безпроблемното и безопасно преминаване на състезанието. Това едва не доведе до катастрофа, която можеше да има фатални последици. Седмица по-рано подобен инцидент имаше и в Гран при на Азербайджан, когато група от десетки стюарди се оказа на пътя на френския пилот на Алпин Естебан Окон.

"Притеснени сме заради случилото се и говорим с местните организатори, за да разберем защо се е случило това", заяви говорител на ФИА през Асошиейтед Прес.

През миналата седмица ФИА издаде официална препоръка към организаторите на състезания, да не допускат никакви хора на пистата и в питлейна, докато има дори една кола, която все още не е финиширала.

От ФИА заплашиха отборите, че при подобни нарушения ще се отнемат акредитации, които позволяват на отборите да имат свои ВИП-представители точно край пистите.