Водещите аназатори инж. Иван Тенчев и Траян Сарафов коментираха в предаването "Формула 1 Токшоу" в ефира DIEMA SPORT 2 появилите се сравнения между Макс Ферстапен и Люис Хамилтън, както и мястото на холандеца в сравнение с представителите на своето поколение.

"Той е представител на новото поколение, в което се включват Ландо Норис, Джордж Ръсел. Той е лидерът на тази генерация със своите изключителни качества. Холандците от десетилетия са бленували за собствена звезда във Формула 1", обясни инж. Тенчев.

"Очакванията са и за Шарл Льоклер да направи подобна победа. Усеща се по-голяма конкурентност в шампионата и намаляващата доминация на Мерцедес. Интересът към шампионата остава високо и това в голямата си част е заради Макс. Той утвърждава своето място в елита", сигурен е Тенчев.

"Това, което се вижда от трибуните, е голямата подкрепа към пилотите. Ключово за Формула 1 е да излъчи още някоя голяма звезда, която да е представителен образ за шампионата. Интересно какво ще направят другите държави като реакция на изгряването на звездата на Ферстапен", сподели, от своя страна Сарафов.

"Голямото израстване на Ферстапен идва от способността му да комуникира по-добре вътре в самия отбор. Той е в най-добрата позиция от своето поколение. В сравнение с връстниците си Ферстапен е бил в конкурентна среда от много години насам и е успял да попие от опита на именитите си съотборниците. Той вече е готов да е лидер на отбор".

Ключово е накъде ще се развие "Ред Бул" в следващите 2-3 години. От това ще зависи и до колко Ферстапен ще има възможност да е конкурентоспособен на най-големите състезатели в шампионата", завърши анализа си Траян Сарафов.