Отборът на Ферари наруши първоначалните си намерения и поиска от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) да преразгледа наложеното на Себастиан Фетел 5-секундно наказание по време на състезанието за Голямата награда на Канада.  От „скудерията” се позоваха на специално правило, което им дава право да оспорват решаващата санкция.

Именно заради нея Фетел се размина с първата си победа във Формула 1 за 2019 година. Германецът не беше никак доволен от решението на стюардите, което на практика предаде победата на Люис Хамилтън (Мерцедес).

Според кореспондента на „Кориере дела сера” Даниеле Спарисчи за момента няма развитие въпреки предоставените от Ферари видео и телеметрични данни. От „скудерията” вярват, че са предоставили достатъчно доказателства, за да докажат, че Фетел не е имал друг начин, по който да изпълни завръщането си на пистата след шикана на 3-и и 4-и завой. „Засега няма нито одобрение, което ще придвижи молбата по-нагоре, нито пък отказ от ФИА. В Маранело се надяват въпросът да бъде разрешен възможно най-бързо. Много е вероятно обаче да се стигне до забавяне, защото материята е деликатна и всички фактори трябва да бъдат преценени”, коментира Спарисчи.