Президентът на Ферари Джон Елкан призна, че новият болид е „дизайнерска грешка“ и в Скудерия нямат шанс да се борят за титлата до 2022 година, когато ще влязат в сила новите правила във Формула 1. През следващата година колите ще останат непроменени заради „замразяването“ на правилата, прието заради пандемията от коронавирус.

Така големите промени в спорта се отлагат за 2022 година, което означава, че и в следващия шампионат болидите на Ферари ще се представят посредствено. В първите три старта от шампионата „Черните кончета“ вече са пети по сила отбор, като на пистата отстъпват не само на шампионите от Мерцедес и Ред Бул, както беше миналата година, а вече и на отбора на Макларън и частния тим на Рейсинг Пойнт.

„В момента отборът ни няма сили да се бори с лидерите за световната титла. Това е така, след като новите ни болиди се оказаха дизайнерска грешка. Имаме сериозни проблеми най-вече от аеродинамично естество, както и с динамиката на колите, идващо от загубата на мощност след промените в правилата на ФИА. Всичко това доведе до това, че вече не сме конкурентоспособни и това се вижда с просто око, когато излезем на пистата“, призна Джон Елкан.

„С отлагането на новите правила очаквам да успеем отново да побеждаваме и да сме в битката за титлата от 2022 година. В момента полагаме основите на едно ново начало, нов цикъл в историята на Ферари. Когато Жан Тод подготвяше отбора за шампионския ни период с пет титли след 2000 година, ние бяхме в още по-дълга 20-годишна пауза без титла. Биното има нужните качества и експертиза сега да направи същото и промяната в правилата ни дава възможност да започнем наново“, завърши президентът на Ферари.