Ферари ще има някои нови компоненти за Гран при на Австралия, които шефът на тима Фредерик Васьор определи като „малки неща“. Значително по-голям пакет нововъведения са планирани за след няколко състезания – от Гран при на Емилия Романя до надпреварата в Испания

Те са толкова много, че се заговори как шампионатът всъщност ще започне за Ферари на пистата Имола. Гран при на Емилия Романя е шести кръг в първенството за 2023 г. Първоначалния план бил новостите да са готови за надпреварата в Баку, но производството отнема повече време. Вече се знае, че се работи по задното окачване с цел повече контрол върху отстоянието от настилката и ограничаване на подскачането, каквото SF-23 все още има.

Според италиански източници ще има промени в една от отличителните черти на болида на Скудерията още от миналата година – кутиите за радиаторите. Не се очаква обаче рязък завой към конструкцията на Ред Бул от RB18 и RB19. SF-23 ще има и нов под. Това е нова посока в развитието на автомобила на Ферари за този сезон, предприета след трудностите в първите две надпревари от състезателната година. В Маранело са убедени, че цялостната концепция на колата не е сбъркана. Неколкократно твърдяха, че е въпрос на настройки да извлекат пълния ѝ потенциал.

Първоначално се появи информация, че пакетът ще излезе на Имола. Понастоящем се твърди, че новостите ще са разпределени в рамките на няколко надпревари. Последните вероятно ще се появят в Испания. Надпреварата на пистата Каталуния до Барселона не е на обичайния си слот през май, а е изместена за началото на юни – след Баку, Маями, Имола и Монако. Основната цел в Маранело в момента не била да извадят колкото се може по-бързо повече нови неща, а да подобрят скоростта на SF-23 максимално бързо.