Състезателният инженер във Ферари - Лаурент Мекиес не остана доволен от наказанието на Ред Бул за нарушаване на тавана на бюджета през сезон 2021 във Формула 1. Той заяви, че италиянският тим не е щастлив от решението на ФИА за санкция към "биковете".

ФИА определи нарушението на Ред Бул като минимално и глоби тима от Милтън Кийнс със седем милиона долара, които трябва да се платят в срок от 30 дни. Освен това, времето за аеродинамични тестове на Ред Бул бе намалено с 10% през следващите 12 месеца, което може да попречи за развитието на колата през сезон 2023 във Формула 1.

Guilliver/GettyImages
23 снимки

"Добре е за спорта, че това нарушение стана публично и потъврдено от ФИА. Имаше дискусии вече няколко седмици и е добре, че всички страни признаха за прехвърлянето на бюджета. Както предполагате, ние мислим, че санкцията е прекалено лека, дори незначителна. Не ни се струва, че има баланс между прескачането на бюджета и тази глоба", заяви Мекиес.

"Още повече, наказанието за аеродинамичните тестове е без значение, те ще могат да си харчат парите в другите сфери. Така че санкцията едва ли ще им повлияе. Мисля, че целият правилник на ФИА относно тези неща трябва да бъде преразгледан", завърши той.