Днес предстои първото състезание за сезон 2022 във Формула 1. Място на събитието е пистата в град Сахир за Гран при на Бахрейн. Надпреварата стартира в 17:00 часа и ще може да я проследите в пряко предаване по DIEMA SPORT 3, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA.

Точно преди 14 седмици Макс Ферстапен с Ред Бул завоюва първата си шампионска титла и то по изключително драматичен начин. 2022 година бележи навлизането на спорта в изцяло нова ера на по-атрактивни и оспорвани състезания, или поне това е идеята на новите технически правила.

Те премахват зависимостта от аеродинамичното пристискане, а вместо това се разчита повече на пода да генерира силите на прилепяне. Това ще доведе до намаляване на турбулентния въздушен поток зад всеки автомобил, което пък ще направи преследването много по-лесно.

Оригинално тези правила трябваше да влязат в сила още миналата година, но заради пандемията от коронавирус и забавения старт на сезон 2020 бяха отложени с 12 месеца. Донякъде именно това спомогна за заплитането на интригата през 2021 година, когато имаше дребни промени в правилата, които доближиха изключително много Мерцедес и Ред Бул.

30 снимки

В крайна сметка двата екипа си поделиха титлите, което се случи за първи път от 2008 година насам. Мерцедес се поздравиха с успеха в конструкторския шампионат, но Ред Бул и Макс Ферстапен взеха тази при пилотите. Нидерландецът избра да защитава своята титла с №1 на болида си, като така за първи път от Себастиан Фетел през 2014 година шампионът ще носи този състезателен номер.

Сезон 2022 ще включва общо 23 състезания, в които пилотите ще решат кой от тях ще стане световен шампион. Първият старт ще бъде за Гран При на Бахрейн, а от полпозишън в него ще потегли пилотът на Ферари Шарл Льоклер, а компания на първа редица ще му прави световния шампион Ферстапен.

На втората редица ще бъдат техните съотборници Карлос Сайнц и Серхио Перес, а едва пети, при това с огромен пасив, се класира Люис Хамилтън. Компания на британеца на третия ред ще прави бившият му съотборник в Валтери Ботас, който направи страхотна квалификация при дебюта си за Алфа Ромео. Топ 10 във вчерашния ден допълниха Кевин Магнусен (Хаас), Фернандо Алонсо (Алпин), Джордж Ръсел (Мерцедес) и Пиер Гасли (Алфа Таури).