Изминаха три кръга от сезон 2024 във Формула 1, а лидер отново е Макс Верстапен след доминацията си предишните две години.

Нидерландецът не успя да натрупа повече точки аванс заради отпадането си в Гран При на Австралия, където Карлос Сайнц от Ферари грабна третата с победа в кариерата. Въпреки това класирането показва, че неговият съотборник в Скудерията Шарл Льоклер е най-близо до Верстапен от началото на сезона.

Ето го и топ 5 при пилотите:

1. Макс Верстапен - 51 точки

2. Шарл Льоклер - 47 точки

3. Серхио Перес - 46 точки

4. Карлос Сайнц - 40 точки

5. Оскар Пиастри - 28 точки

Верстапен спечели първите две състезания за сезона в Бахрейн и Саудитска Арабия, но не завърши в Австралия след проблем със спирачките рано-рано в надпреварата. Шарл Льоклер пък има два подиума, като започна с четвърто място, а след това записа трето и второ. Серхио Перес също има два подиума, като мексиканецът на два пъти оставаше зад съотборника си в Ред Бул в първите два старта от сезона.

Карлос Сайнц има трето и първо място, но при него фактор към момента е пропускането на Гран При на Саудитска Арабия заради операция по премахването на апендицит. Тогава младокът Оливър Берман кара неговото Ферари и спечели шест точки, които обаче си остават на сметката на британеца. Сайнц можеше да е сравнително по-напред, ако не се беше наложило да отсъства от Джеда. Все пак сезонът още е в началото си и не могат да се правят някакви генерални изводи след само три състезания. Следващото обаче наближава - в неделя, 7-и април, предстои Гран При на Япония.

Разбира се съвсем нормално Ред Бул води и при конструкторите с 97 точки, а с четири по-малко е отборът на Ферари. Сезонът за Мерцедес определено започна кошмарно и това се потвърждава от едва 26-те точки до момента и петото място в това класиране. "Сребърните стрели" обаче имат предостатъчно време да обърнат нещата.