Джордж Ръсел спечели квалификацията за Гран При на Канада. Втори остана Макс Верстапен, като интересното бе, че двамата записаха идентично време от 1:12.000, но британецът направи това първи и затова остана на полпозишън за неделното състезание. Трети и четвърти останаха пилотите на Макларън - Ландо Норис и Оскар Пиастри.

След първите бързи обиколки Ландо Норис записа първо време. Ланс Строл пък остана само на 0.002 секунди от времето на британеца, въпреки че се удари в "Стената на шампионите" след излизането от последния завой. Малко след това Макс Верстапен направи сериозна корекция на най-доброто време. В средата на Q1 Джордж Ръсел оглави класирането, записвайки 1:13.242 и така изпревари Верстапен.

След това Люис Хамилтън се нареди трети. В последните три минути Ландо Норис се изкачи на първата позиция, докато Серхио Перес продължи да е под чертата. В крайна сметка мексиканецът не успя да премине първата част от квалификацията в Монреал, докато съотборникът му оглави класирането. Останалите отпаднали от Q1 бяха Валтери Ботас, Естебан Окон, Нико Хюлкенберг и Гуаню Джоу.

В началото на Q2 започна да вали, все пак всички пилоти потеглиха с най-меките гуми в търсене на бързи обиколки преди да се намокри пистата. След първите опити Оскар Пиастри постави високо летвата с 1:12.462 на повече от половин секунда пред Макс Верстапен. Малко след това Джордж Ръсел записа рекорден първи и втори сектор и измести австралийския пилот. Този път Макс Верстапен имаше сериозни проблеми в Q2, като той се озова и под чертата в средата на втората част от квалификацията. Нидерландецът едва измести Карлос Сайнц за 9-ото място, а след това падна и до 10-ото.

Трикратният световен шампион успя да се измъкне от зоната на изпадащите, докато кошмарът бе пълен за Ферари, след като и двамата им пилоти не успяха да се преборят за място в топ 10. Съотборниците в Мерцедес пък оглавиха първите две места в Q2. Останалите отпаднали в тази част бяха Логан Сарджънт, Кевин Магнусен и Пиер Гасли.

Дъждът като че ли се размина и Q3 започна без усложнения за пилотите. Макс Верстапен, сякаш загърбил проблемите от предишните сесии, записа първо време след началните бързи обиколки. Пилотите на Мерцедес излязоха малко по-късно от останалите и изместиха нидерландеца. Ръсел записа време от точно 1:12.000 и така измести пилотът на Ред Бул с 0.358 секунди. Пилотите на Макларън се наместиха между Ръсел и Хамилтън, като Ландо Норис остана само на 0.021 секунди от постижението на временния лидер.

В последните секунди настъпиха много размествания, като Джордж Ръсел спечели квалификацията по драматичен начин, след като Макс Верстапен записа същото време като британеца. Трети и четвърти останаха пилотите на Макларън - Ландо Норис и Оскар Пиастри. Пети пък изненадващо се нареди Даниел Рикардо с РБ Виза. Останалите позиции в топ 10 бяха разпределени по следния начин: Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Юки Цунода, Ланс Строл и Алекс Албън.