Легендарната "Монца" за пореден път спря дъха на феновете на Формула 1. В изключително драматично състезание с отпадане на двете Ферарита, наказание на Хамилтън и спиране на състезанието, Пиер Гасли от Алфа Таури грабна първата си победа в кариерата. След него на подиума се наредиха бъдещият пилот на Ферари Карлос Сайнц от Макларън и Ланс Строл с Рейсинг Пойнт.

Това е първата надпревара, която бива спечелена от пилот различен от Ферари, Мерцедес или Ред Бул след 146 поредни успеха на доминантите в моторния спорт.

Световният шампион Люис Хамилтън трябваше да изтърпи 10-секундна санкция от маршалите заради непозволено влизане в бокса за смяна на гуми. Това го свлече до последното място, но в крайна сметка се пребори с трафика и завърши седми.

14 снимки


Днес от първа позиция започна световният шампион Люис Хамилтън, който вчера спечели квалификацията. Зад него потеглиха съотборника му Валтери Ботас от Мерцедес, Карлос Сайнц от Макларън, Серхио Перес с Рейсинг Пойнт и Макс Верстапен с Ред Бул. Представителите на домакините от Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел стартираха съответно от незавидните 13-та и 17-та позиция.

Сайнц направи великолепен старт и още при потеглянето изпревари Ботас, заемайки втората позиция още след първите метри. Макс Верстапен от своя страна се срина на седмо място.

Минутка по-късно падналият до шеста позиция Валтери сподели с екипа си по радиото, че има съмнения за спукана гума.

В шестата обиколка Фетел алармира, че е счупил спирачка, заради което впоследствие директно прибра болида си в бокса, приключвайки рано състезанието.

При десетото завъртане на Монца класирането е следното: 1. Хамилтън, 2. Сайнц, 3. Норис, 4. Перес, 5. Рикиардо, 6. Ботас, 7. Верстапен, 8. Строл, 9. Окон, 10. Гасли. Кими Райконен е 12-ти, а Льоклер - 13-ти.

От няколко обиколки насам Макс е залепен близо до Ботас и в 15-ата обиколка дистанцията между двамата е около половин секунда.

Всички в топ 10 плюс Льоклер и Албън са с меки гуми. Останалите са с медиум, с изклюение на Квят и Магнусен, които са избрали твърдите.

В 17-ата обиколка Ботас се оплака на тима си, че не може да работи с настоящите си настойки.

Льоклер влезе в бокса за нови гуми (2.7 секунди за смяна) и излезе 17-и.

В 20-ата обиколка Кевин Магнусен получи счупване и отби встрани от трасето - жълти флагове в сектор 3! Секунди по-късно маршалите наредиха излизане на сейфти кар. От това се възползва Хамилтън, който влезе за нови гуми (3.1 секунди за смяна).

Организаторите обаче съобщиха, че влизането в бокса на Хамилтън и Джовинаци е било нерегламентирано, тъй като по това време това не е било позволено. Предстои решение какво ще последва. То не закъсня и бе оповестено, че Антонио и Люис ще получат по 10 секунди наказание.

Надпреварата бе подновена в 24-ата обиколка. На "Параболика" обаче Льоклер излетя встрани с над 200 километра в час, губейки контрол и сцепление, и се заби кошмарно в предпазната стена вляво. Добрата новина е, че той моментално съобщи, че е добре и излезе сам от шасито си - червен флаг, спиране на състезанието и прибиране на всички в бокса!

Вероятно гран при на Италия скоро няма да бъде подновена, защото Хамилтън отиде в офисите на маршалите.

20-25 минути по-късно състезателите бяха изведени отново на пистата със сейфти кара. След една загряваща обиколка болидите отново се наредиха един зад друг на стартовата решетка и подновиха надпреварата. 

Обиколка по-късно (29-та) Хамилтън влезе в бокса, за да изтърпи наказанието си. Той трябваше да се прибере, спре шасито си, изчака 10 секунди и тогава да потегли отново, връщайки се на трасето.

В 31-ата обиколка Макс Верстапен се прибра окончателно в бокса, напускайки състезанието.

След тези събития временното класиране е следното: 1. Гасли, 2. Райконен, 3. Сайнц, 4. Строл, 5. Норис, 6. Ботас, 7. Рикиардо, 8. Окон, 9. Квят, 10. Перес, а Хамилтън е чак предпоследен на 15 място.

В 34-ия тур бъдещият пилот на Ферари Сайнц се възползва по отличен начин от износените гуми на Кими и изпревари последния човек, донесъл световната титла при "черните кончета". Ланс Строл също излезе пред Райконен обиколка по-късно. За следващите 3 завъртания на пистата финландецът пропадна до седмо място.

До 42-ата обиколка Хамилтън все още е в трафик и напредването му е бавно - 12-та позиция пред Грожан, Джордж Ръсел, Албън и Джовинаци.

В 47-ата шесткратния световният шампион влезе в зоната на точките, изпреварвайки Райконен, а две по-късно и Перес - девето място.