Предположенията, че организатори на състезания от Формула 1 ще въведат изискване за зрителите на състезания на писта във връзка с продължаващата пандемия от коронавирус вече са потвърдени поне за Бахрейн. От пистата Сахир обявиха началото на продажба на билети за Гран при на страната, която трябва да се проведе на 28 март. Надпреварата ще е първи кръг от световния шампионат на F1 за сезон 2021, след като стартът в Австралия бе отложен за ноември.

„Важно: билетите са предназначени само за ваксинирани или възстановили се от COVID-19 хора“, съобщиха организаторите на надпреварата.

„Ако не представите валидна „зелена значка“ при пристигане, няма да получите достъп до пистата“, се допълва в указанията.

Под ваксинирани се разбира хора, които са получили и втора доза от ваксината повече от две седмици преди пристигане на трасето. За преболедувалите трябва датата на установена инфекция да е също повече от две седмици преди състезателни уикенд.

Първата стъпка в процеса за купуване на билет от уебсайта на пистата е изискване за потвърждение, че съответният човек притежава т.нар. „зелена значка“. Тя се получава през приложението BeAware, което се използва в Бахрейн за контрол разпространението на COVID-19. Приложението дава възможност на пристигащите в страната да си насрочат час за PCR тест. Не е уточнено как чужденци биха могли да закупят билети и да присъстват на надпреварата.

Организаторите ще запазят също така изискванията за носене на маски и спазване на социална дистанция.