Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели последното 21-во състезание за сезона от календара на Формула 1, триумфирайки в ГП на Абу Даби. В юбилейния си старт №250 британецът завоюва своята 84-ата победа в своята кариера. 

Шесткратният световен шампион завърши с победа изключително добър сезон, в който доминацията му бе очевидна. Хамилтън не остави никакво съмнение в превъзходството си, като потегли от първа позиция и не изпусна лидерството до карирания флаг. Той оформи и хеттрик, след като записа най-бързата обиколка в надпреварата.

Втори на пистата "Яс Марина" в Абу Даби остана Макс Ферстапен с Ред Бул, а трети бе Шарл Льоклер с Ферари.

Надпреварата беше впечатляваща за Валтери Ботас с Мерцедес, който стартира последен, а завърши на 4-о място, с по-малко от секунда разлика с третия Льоклер. 

В първите завои болидът на Пиер Гасли беше ударен, при което счупи нос и му се наложи да влезе в бокса. След излизането на пистата Гасли се завърна на пистата на 19-а позиция. 

Преднината на Люис Хамилтън пред Льоклер стана удобни 2 секунди. Той бе близо 5 секунди пред Ферстапен, чийто старт на състезанието не се получи по план. Себастиан Фетел остана четвърти, въпреки че бе единственият от топ 5 с по-бързите меки гуми.

Валтери Боттас успя да задмине Антонио Джовинаци и Ланс Строл и се намираше на 12-та позиция.

Преднината на Люис Хамилтън след първите седем обиколки се увеличи на 4 секунди. 

Шарл Льоклер трябваше да натисне максимално Ферари, но губеше време до Хамилтън с всяка обиколка и съобщи за проблем с гумите си. 

Стратегията на Себастиан Фетел да стартира с най-меките гуми не проработи и темпото му дори не можеше да се доближи до това на Ред Бул. В 13-ата обиколка Себастиан Фетел се забави сериозно в бокса след проблем с предна лява гума. Тази грешка струваше изключително скъпо на Фетел, защото всичко, което се надяваше да спечели, на практика вече бе загубено още в 17-а обиколка. 

Алекс Албън бе следващият, който влезе в бокса. Това увеличи преднината на Хамилтън пред втория Ферстапен на цели 9 секунди. 

В челото Хюлкенберг остана със затворено задно крило, което позволи на Валтери Ботас да го задмине и да излезе на четвърта позиция. 

Ферстапен измина 22 обиколки със своите гуми, без да спира в бокса, но в 23-ата обиколка съобщи за трудности, което увеличи преднината на Хамилтън на 13 секунди. 

В средата на състезанието Ферстапен влезе в бокса и замени среднотвърдите гуми с твърди, а секунди по-късно Хамилтън го последва. Изглежда моментът на износването на гумите съвпадна изцяло при двамата конкуренти. 


В края на 30-а обиколка Валтери Ботас, който бе четвърти, заложи на сигурното и влезе в бокса, за да смени своите гуми. Финландецът се завърна на трасето на шеста позиция.


В 31-ата обиколка след чудесния старт и чудесното темпо през цялото време износените гуми на Шарл Льоклер подариха втората му позиция на Ферстапен. Льоклер започна контраатака, но тя завърши без успех. 

Валтери Ботас се възползва от проблемите на своите конкуренти и измина 34-ата обиколка най-бързо от всички други, което намали преднината на Алекс Албън на 5 секунди. Преднината на лидера Хамилтън пред втория Ферстапен пък се увеличи на 15 секунди. 

Седемнайсет обиколки преди края Льоклер все още бе с изключително износени гуми. Преднината му от 25 секунди от неговия съотборник Фетел и бързия Ботас се запази, но Льоклер изостана на 5 секунди от втория Ферстапен, което все пак му запазваше третата позиция. 

Със започването на обиколка №40 Ботас измести Албън и зае четвърта позиция, но настигането на Льоклер бе трудна задача. При 12 оставащи обиколки Ботас отвори преднина от цели 7 секунди пред Албън, но разликата му с Льоклер набъбна. 

Междувременно, при 7 оставащи обиколки,  Ланс Строл се оттегли от състезанието. Канадецът не записа най-доброто си състезание, след този сблъсък с Гасли в началото. 

В рамките на две обиколки Ботас намали разликата с третия Льоклер наполовина, но състезателят на Ферари имаше предимството на по-новите си гуми.  

В предпоследната обиколка Фетел атакува и задмина намиращия се на пета позиция Алекс Албън.

Финален топ 10 в последното състезание за сезона: 

1. Люис Хамилтън

2. Макс Ферстапен

3. Шарл Льоклер

4. Валтери Ботас

5. Алекс Албън 

6. Себастиян Фетел

7. Алекс Албън 

8. Серхио Перес 

9. Ландо Норис 

10. Даниил Квят