Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен триумфира в Гран При на Австрия. Нидерладнецът стартира от полпозишън и завърши пред Шарл Льоклер. Серхио Перес отбеляза страхотен скок от 15-о до 3-о място. 

Верстапен записа седми успех от началото на сезона, като това е петата му поредна победа. В топ пет завършиха Карлос Сайнц и Ландо Норис. Фернандо Алонсо имаше тихо състезание и завърши на шестата позиция. Останалите в топ 10 бяха Люис Хамилтън, Джордж Ръсел, Пиер Гасли и Ланс Строл.

Gulliver/GettyImages
80 снимки

Обиколка 1/71: Макс Верстапен успя да защити първото си място на старта в Австрия. Той зае дефанзивна позиция и не остави шансове на Шарл Льоклер на първи завой. По-късно в първата обиколка монегаскът опита нова атака срещу двукратния шампион, но пилотът на Ред Бул остана на първата позиция. В дъното на колоната имаше сериозни проблеми за Юки Цунода, който дори изхвърча в чакъла. Това доведе до кола за сигурност. Японският пилот все пак успя да стигне до бокса. Люис Хамилтън направи прогрес от една позиция още на старта, след като изпревари четвъртия Ландо Норис.

Обиколка 4/71: В края на третата обиколка колата за сигурност се прибра, а Макс Верстапен направи добър рестарт и не даде шансове на пилотите на Ферари. Серхио Перес, който стартира 15-и, се изкачи с две места и започна да натиска Естебан Окон за 12-ата позиция.

Обиколка 9/71: Серхио Перес опита атака срещу Джордж Ръсел за 11-ото място, но британецът успя да се защити. Разликата на върха, между Макс Верстапен и Шарл Льоклер се увеличи на почти три секунди. Дистанцията между монегаска и съотборника му Карлос Сайнц обаче беше по-малка от секунда, което даваше право на испанеца да използва DRS. Той обаче получи нареждане от бокса, че не трябва да изпреварва Льоклер.

Обиколка 14/71: Чеко Перес се справи с Джордж Ръсел, а след това и с Алекс Албън, за да стигне до деветата позиция в колоната. Нико Хюлкенберг обаче имаше проблеми с болида си и отпадна от надпреварата. Германският пилот на Хаас изгуби мощност и спря автомобила си край пистата, кеото доведе до жълти знамена, а след това и до виртуална кола за сигурност. Разликата между Верстапен и втория Шарл Льоклер се увеличи на пет секунди.

Обиколка 15/71: Виртуалната кола за сигурност доведе до влизане в бокса. Хамилтън, Гасли, Норис, Ръсел и Сарджънт бяха сред пилотите, които смениха гумите си. Макс Верстапен остави на трасето, а колите на Ферари влязоха за двоен стоп. Механиците на Скудерията обаче се забавиха с работата си и по двете коли, а след това виртуалната кола за сигурност приключи.

Обиколка 17/71: Люис Хамилтън получи наказание от пет секунди заради излизане от очертанията на пистата. Карлос Сайнц се включи по радиото, изразявайки недоволството си от стратегията на Ферари.

Обиколка 22/71: Серхио Перес продължи да потъва със старите си гуми. Той бе изпреварен от Карлос Сайнц, а в 22-ата обиколка и Люис Хамилтън се справи с мексиканеца. Пилотите на Ред Бул продължаваха да се движат на медиум гумите, с които започнаха. 

Обиколка 24/71: Чеко успя да си върне позицията, изпреварвайки Хамилтън. Седемкратният шампион се оплака по радиото, че мексиканецът напуска очертанията на пистата на всеки завой и също заслужава наказание. Макс Верстапен влезе в бокса в края на обиколката и така пилотите на Ферари излязоха на първа и втора позиция, следователно Льоклер поведе в Австрия.

Обиколка 27/71: Верстапен се върна на пистата трети, но бързо се справи с Карлос Сайнц и започна да гони Шарл Льоклер. Нидерландецът сложи най-твърдите гуми, докато монегаскът по-рано влезе за комплект медиум. Фернандо Алонсо имаше тихо състезание до този момент, движейки се на шестото място.

Обиколка 29/71: Карлос Сайнц също получи наказание от пет секунди заради напускане на пистата. Верстапен намали изоставането си на около четири секунди. Юки Цунода бе наказан допълнително с още пет секунди заради неправилно изпълняване на първоначалното си наказание.

Обиколка 35/71: Макс Верстапен не остави шансове на Шарл Льоклер, който е с по-стари гуми. Нидерландецът се справи с монегаска и взе първото си място. Кевин Магнусен излетя от пистата в битка с Ник де Врийс в дъното на колоната.

Обиколка 42/71: Много пилоти влязоха за второто си спиране и нови гуми. Сред тях бяха Ландо Норис, Валетри Ботас и Джордж Ръсел. Серхио Перес се приближи на секунда от Фернандо Алонсо в битката за петото място. Пиер Гасли бе поредният пилот, който получи наказание от пет секунди.

Обиколка 46/71: Карлос Сайнц влезе в бокса и сложи нови твърди гуми. Това обаче се случи, след като испанецът остана неподвижен пет секунди, за да изтърпи наказанието си. В резултат на това Ландо Норис го изпревари, но Сайнц бързо си върна четвъртото място, оставайки зад Серхио Перес, който бе на различна стратегия.

Обиколка 57/71: Макс Верстапен комфортно продължи да води с преднина от 18 секунди. Серхио Перес пък се бореше за мястото на подиума. Мексиканецът се справи с Ландо Норис за четвъртото място и се залеп за Карлос Сайнц.

Обиколка 59/71: Серхио Перес успя да изпревари Карлос Сайнц, но само за кратко. Испанецът изпълни успешна контраатака и си върна третото място.

Обиколка 62/71: Мексиканският пилот на Ред Бул най-после успя да се справи със Сайнц след страхотна битка. Разликата между Чеко и втория Льоклер бе повече от 12 секунди, което направи двойната победа на "биковете" невъзможна. Топ 10 затваряше Ланс Строл, зад него на по-малко от секунда се движеше Алекс Албън.

Обиколка 69/71: Голямата преднина на Макс Верстапен му позволи в последните обиколки да влезе още веднъж в бокса за по-нови гуми. Така той се подсигури, а и с меките гуми успя да вземе най-бързата обиколка за бонус 1 точка.