Пилотите на Форс Индия Естебан Окон, както и на Хаас Кевин Магнусен са дисквалифицирани от местата, които заеха в Гран При на САЩ във Формула 1 и дават точки за генералното класиране, заради нарушаване на правилата за използване на гориво.

Французинът Окон завърши на 8-о място, докато Магнусен приключи веднага след него на 9-ата позиция. Дисквалификациите пренареждат класирането и това означава, че Серхио Перес от Форс Индия се изкачва на 8-о място, а Брендън Хартли (Нова Зеландия) от отбора на Торо Росо е 9-и. Маркус Ериксон се придвижва на последното място, даващо точки - 10-ото.

Стюардите на състезанието са установили, че Магнусен е използвал повече от разрешените 105 литра бензин. Окон пък е превишил лимита за първата обиколка.

Още един пилот ще получи наказание и това е французинът Ромен Грожан, който ще трябва да стартира с три позиции надолу в Гран При на Мексико другата седмица.

Той дори беше близо да пълно изваждане от състезанието, защото е на границата на наказателните точки. Стюардите прецениха, че пилотът на Хаас, който приключи състезанието с ударена кола умишлено е причинил сблъсъка с Шарл Льоклер от Заубер.

Грожан в момента има 10 точки, а при 12 в следващата една година получава автоматична санкция за едно състезание.

След 113 старта Кими отново на върха, а интригата оцеля