Рейс директорът на ФИА Майкъл Маси отрече различна гледна точка при прилагането на правилата по време на първия старт на сезона за Гран при на Бахрейн в неделя, след като Макс Ферстапен беше наказан за нарушаване на ограниченията на пистата, но не и победителят в състезанието Люис Хамилтън.

Ферстапен направи отлична маневра срещу Хамилтън за водачеството четири обиколки преди края, но излезе извън очертанията на трасето и му бе наредено да върне позицията на седемкратния световен шампион. Самият британец заяви по радиото си, че е нарушавал очертанията на трасето от самото началото на състезанието, но бе печеливш в единствената ситуация, в която имаше пряка връзка с изхода от надпреварата.

Телевизионните повторения показаха, че Хамилтън преди това е преминал границите на същия завой четири пъти, преди инженерът му да направи предупреждение да спре да го прави.

Темата стана основна точка за разговор след състезанието.

Маси каза, че двете ситуации са "доста различни" и по време на състезанието нищо не се е променило.

Той добави, че Ферстапен е нарушил спортните разпоредби, които винаги се прилагат, като "спечели трайно предимство, докато изпреварва друга кола извън пистата".

Маси също потвърди, че е инструктирал "Ред Бул" да се откаже от позицията.

Рейс директорът добави, че забележките за пилотите са специфични за всяко състезание, а в Бахрейн ограниченията на пистата се следят на четвърти завой по време на състезанието само във връзка с получаването на предимство.