Техническият съветник в Ред Бул – д-р Хелмут Марко показа недвусмислено мнението си за част от предстоящите промени в правилата на Формула 1, които трябва да влязат в сила през 2021 година. Според австриеца „кралските гонки” са напът да се превърнат в „шампионат по счетоводство”.

Миналата седмица Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) обяви, че отлага потвърждението на новите правила за октомври, за да продължи дискусията с отборите. В същото време обаче бюджетното ограничение от 156 милиона евро изглежда непоклатимо. Изпълнителният директор на Формула 1 Чейс Кери също го заяви. „Отне ни над година, за да обсъдим проблема с разходите детайлно”, коментира американецът. „Мисля, че структурата, която предложихме, ще се докаже успешна. Нашият спорт е сложен, затова имаме нужда от нови правила, за да подсигурим, че всичко се върши надеждно.”

Според Марко въвеждането на лимит при разходите може да се окаже невероятно рисковано. „В най-лошия случай, ще проведем световен шампионат по счетоводство, в който дисквалификациите ще се случват с 2-месечно закъснение”, репликира австриецът.