Уикендът за Гран при на Австрия беше един от най-вълнуващите от много години насам и светът се обедини около това мнение по същия начин, по който се и обедини, че предишното Гран при на Франция бе едно от най-скучните. Сякаш вече никой не се притеснява да поставя подобни определения за едно или друго състезание (или сезон). Това усещане обаче битува повече като че ли в социалните мрежи, а не толкова в реалния свят, защото на живо ентусиазмът към Ф1 изглежда по друг начин.

Имах страхотното удоволствие и чест да проследя случващото се в шампионата на самата писта през миналия уикенд и най-важното, което трябва да се разкрие е, че Формула 1 не е спряла да буди интерес изведнъж, а даже напротив. Близо 250,000 зрители имаше по трасето, като сигурно над 200,000 от тях бяха холандци. Не е нужно да се допитва човек до официалните данни, за да установи това твърдение. Оранжевите шапки и тениски бяха навсякъде.

Който не се е сблъсквал с холандците, вероятно ще се учуди да разбере, че това са много забавни почитатели на спорта. Обичам да редувам спортните събития с това да ги проследявам веднъж като журналист и веднъж като фен. Никога не трябва да се губи перспективата, защото светът от падока е един, а от трибуните е съвсем друг. Особено, когато е 35 градуса! В тези условия холандците се забавляваха още от четвъртък и не спряха в нито един миг.

Прекарах събота вечер с тях в най-големия им кемп - в гората зад последния завой, източно от старт-финалната права. Говорих с много от тях и нито един реално не се вълнуваше дали Макс щеше да отпадне в първата обиколка, щеше да е 5-ти или... евентуално да победи. Те бяха там за забавлението. В неделя, когато Макс направи едно от най-знаменитите си състезания в кариерата, огромната вълна от емоции, която избухна при изпреварването на Льоклер в края и при пресичането под карирания флаг, е нещо, което си струва да се изживее поне веднъж.

Освен холандци, втората най-многобройна група бяха поляци, които независимо от всичко, страстно продължават да подкрепят Кубица. Трети, може би, бяха финландците, които в огромното си мнозинство са фенове на Кими, като такива на Ботас почти не се забелязват. След това стандартната група от британци, фенове на Хамилтън. И никак малко хървати и българи. Преди състезанието имаше невероятни въздушни постановки на Red Bull X-Fighters, както и на военновъздушните сили на Австрия. Eurofighter Typhoon на максимална мощност е като 200 болида от ерата на V12 двигателите на едно място.

Всички се забавляваха, всички дискутираха постоянно случващото се в различните сесии, както и в различните подгряващи серии и някак негативни спомени от рутинната неделна следобед на "Пол Рикар" нямаше. И така е било във всеки един сезон от историята на Формула 1. Има състезания, които са по-интересни от други. Най-голямото вълнение идва, когато кулминацията бъде оставена за накрая. Дано случилото се на "Ред Бул Ринг" е началото на страхотна серия за завършек на европейския сезон и емоцията на “Силвърстоун” е още по-голяма.