Всяко състезание, което загуби Себастиан Фетел, Кими Райконен и Макс Верстапен в първия завой, е провал за интереса към спорта, но най-вече е личен провал за Фетел в борбата за титлата.

След фиаското в Азербайджан и теоретично пропуснатия шанс за победа и увеличаване на аванса пред Хамилтън, звездата на Ферари позволи на своя опонент да направи още една уверена стъпка към нова титла.

Спринтът към първия завой на “Марина бей” беше изключително особен момент при създалите се условия на трасето. Никой нямаше подобен опит в 301-метровата права към първи завой, защото никога в историята не бе валяло на това трасе. Никога и в историята на Ферари не е имало ситуация, при която и двете коли да отпаднат още в самото начало след катастрофа.

При тези обстоятелства отново много важни бяха детайлите - Фетел и Верстапен потеглиха еднакво добре от първа редица, а Райконен зад тях направи един от най-добрите стартове в своята кариера.

От пилотска гледна точка всички обясниха, че задните огледала в този момент са без значение, особено когато има облаци от вода навсякъде. Нивата на сцепление също бяха съвсем различни от всичко до този момент в състезателния уикенд.

В кокпита основната задача бе стартовата процедура и траекторията за първи завой. Фетел нямаше как да знае, че Кими Райконен вече е почти изравнен с Верстапен в момента, в който германецът тръгна да затваря болида на Ред Бул.

Макс от своя страна нямаше как да вдигне крака от педала на газта достатъчно бързо, а и неговата амбиция бе да спечели една позиция, да поведе в надпреварата и да се бори за успеха. Всяко друго движение не би отговаряло не агресивния му стил, а и не би отговаряло на психиката, на който и да е пилот на решетката.

Райконен от своя страна нямаше как да се откаже от чудесното си потегляне и логично също не се предаде от битката за позиция. За отрицателно време на едно място се скупчиха състезатели, които искаха да превземат пространството пред себе си. Комисарите окачествиха ситуацията като състезателен инцидент и според част от нашите британски колеги, ако може да се търси евентуално някаква вина, то тя е към Фетел за това, че агресивно тръгна да променя своята траектория.

Голямата тема в случая е не толкова самата катастрофа, в която можеше да се разчетат движенията и реакциите на всички замесени, а по-скоро преценката на риска и това че такава липсваше при Себастиан.

Макс не е претендент за титлата, Люис Хамилтън е чак на пета позиция, пистата е мокра - при такива обстоятелства затварянето на траекторията винаги е прекалено голям риск на фона на голямата картина в шампионата.

Сходна бе и ситуацията в Азербайджан - по-голямо търпение в онзи момент щеше да гарантира победа и проблеми за Люис. Британецът сега влиза в по-спокойна позиция за оставащите шест старта. На Фетел ще са необходими подобрена кола, перфектно представяне и лош късмет за Мерцедес. Райконен от своя страна пък да разделя двамата претенденти за титлата, плюс евентуално двете коли на Ред Бул. Задачата е трудна, но това може да направи събитията още по-любопитни за проследяване.

Включете се в играта ни свързана с Формула 1 - тук