Големият проблем за Мерцедес е, че новината за напускането на Розберг дойде твърде късно, когато реалните опции за постигане на добър баланс не изглеждат никак ясни. Да се наемат отказващи се или отказали се пилоти не изглежда адекватно на фона на Хамилтън, който е в пика на кариерата си и никога не е изглеждал по-мотивиран за това да спечели трофея отново.

Поради тази причина сериозните и реалистични варианти са два - Валтери Ботас от Уилямс, който има опит и който тепърва може да нахлуе в борбата за титлата при добра подготовка през зимата и Паскал Верлайн като реален продукт на програмата за развитие на млади пилоти на компанията. И в двата случая има няколко препятствия, през които Тото Волф и неговите колеги да трябва да преминат.

Мерцедес поддържа имиджа си на коректна компания, която използва всичките си операции, за да засилва присъствието си и ефективно да увеличава продажбите си. Моментът, в който се вдигне телефона и разговора започне със “Здрасти, Клер Уилямс, нека да обсъдим...”, ще бъде особен. Затова нека първо погледнем първо на тази опция.

Всеки иска да кара най-добрата кола за най-добрия тим, така че желанието като тема се изключва веднага. Въпросът е финансов - склонни ли са Уилямс да дадат зелена светлина на трансфера и ако да - на каква цена? Авторитетни наши колеги твърдят, че има слухове за това, че основният спонсор на тима - Мартини - имат условие поне един от състезателите на Уилямс да е на възраст, на която подхожда да се употребяват техните напитки. Маса беше на 35, Ботас на 27 и се вписваха в концепцията. Но Ланс Строл е на 18, а Паскал Верлайн на 22. Така Уилямс може да помислят за Фелипе Насър, който е на 24, но и той не изглежда като най-очевидния избор. Всичко това говорим, ако Ботас поеме към второто място до Хамилтън.

Друг проблем при опитите за привличане на Валтери би дошъл от договора на Строл, в който се отчита, че неговият съотборник следва да е с опита на финландеца. Това може и да звучи еретично за тепърва дебютант в спорта, но Ланс идва с огромни запаси от пари и е в позиция да изисква всичко. Неговият баща ще търси подобен контракт, за да може синът му да се възползва от опита на установен пилот, както и да не позволи Ланс да изпадне в ситуация да бъде победен от друг млад състезател. В момента всеки очаква Строл да бъде победен от Ботас, тъй като очакванията не са големи. Ако обаче той го победи един или повече пъти, тогава това може да се разтълкува като началото на кариера на “изгряваща звезда”.

Тези проблеми трудно се разрешават просто с пари, което означава, че Мерцедес трябва да извадят много повече пари и да се опитат да наемат по-опитен състезател. Но тогава пък Уилямс не биха искали да сключат просто някаква сделка, а такава която да е перфектна за тях. Тук може би намираме ядрото на слуховете, че Пади Лоу може да поеме към Уилямс. Специалистът обаче има договор с Мерцедес за догодина, така че ако германците се разделят с него, за да може той да поеме по посока Гроув, това би могло да улесни преговорите.

На фона на тези немалко сценарии, които се изтъкнаха, Паскал Верлайн изглежда като логичния избор за тима. Така обаче ще се поеме огромен риск, а Тото Волф не се е показвал като авантюрист, а по-скоро като консерватор. Но пък има и една друга перспектива - ако Мерцедес не промотират младите си състезатели, защо ги наемат?

Темата е прекрасна, защото накрая във втория кокпит може да се озове някой безкрайно любопитен претендент. Това все пак е Формула 1.