Сезон 2016 приключи. Това бе 67-ият и най-дългият до момента. От март до ноември се проведоха 21 състезания. Нико Розберг успя да се пребори с Люис Хамилтън и да спечели шампионата. Борбата бе до самия край. Британецът се превърна в първия пилот без корона след 10 първи места през годината. Мерцедес спечели трета поредна титла при конструкторите и рекордните общо 19 победи и 20 полпозиции.

Единствено на Дани Рикардо му се отдаде да отмъкне първата позиция в Монако, а той съотборникът му Макс Ферстапен успяха да вземат по една победа. Рикардо успя да завърши във всичките 21 надпревари и с това постави рекорд. Рокадата между Ред Бул и Торо Росо на Квят и Ферстапен също влиза в категорията редки явления във Формула 1.

Изпреварването на Макс Ферстапен срещу Нико Розберг на мокрото трасе в Гран при на Бразилия бе избрано за най-доброто през сезона.

Ферстапен стана най-младият победител в Гран при, а извън протокола на негово име бе наречена и нова поправка в регламента – правилото „Анти-Ферстапен“,