След множеството разочарования, които феновете на Макларън трябваше да изтърпят през последните 5 години, мигът на истината като че ли наистина настъпи. През последните 3 сезона вината за неудачите – основателно или не чак дотам – бе хвърлена изцяло в двора на Хонда. Японският доставчик на двигатели вече го няма, мястото му заеха старите познайници на Фернандо Алонсо от Рено. На хартия поне този път не би трябвало да има пречки.

И тук идва голямото „но”. То започва с простичкия факт, че британците навъртяха най-малко обиколки от всички по време на предсезонните тестове на „Каталуня”. В същото време двигателят на Хонда, сега ръмжащ върху шасито на Торо Росо, не даде нито един дефект, докато за Макларън на пръв поглед няма промяна в ежедневието преди сезона в сравнение с изминалите 3 години.

Факт е, че подобна рокада изисква време за напасване. Факт е също така, че с двигатели Рено през 2017-а Ред Бул записа 3 победи. Вярно е и че в лицето на Фернандо Алонсо и Стофел Вандоорн тимът разполага с пилоти от световна класа. Двете рамена на везната изглеждат натоварени и скоро ще проличи кое ще натежи.

Още за бъдещето на Макларън през 2018 вижте в анализа на „Ф1 токшоу”.

Сезон 2018 във Формула 1 стартира с Гран При на Австралия на 25 март. Не пропускай нищо от първото състезание за годината чрез DIEMA SPORT 2GONG PLAY и PLAY DIEMA XTRA