Сътрудничеството Хонда - Торо Росо - Ред Бул бе обявено като удължено поне до края на 2021 година. Какво обаче значи това за Хонда, за семейството на Ред Бул и Формула 1?

Хубаво е, че има стабилност, хубаво е, че има още една много добре работеща партьорска двойка, защото каквото и да се опитаха да сътворят Макларън и Хонда, не се получи, независимо защо и как. Сякаш негативите в това неуспешно партньорство се превърнаха във всички възможни позитиви, след това в партньорството между Ред Бул и Хонда, защото след първоначалния тест с отбора на Торо Росо стана ясно, че това партньорство има потенциал. Вече резултатите са налице. Когато те са налице, не е много трудно да се удължи такава успешна колаборация. От друга страна Хонда става все по-конкурентна във всички аспекти на своето представяне. Повечето хора са свикнали, когато става въпрос за силни автомобили, да се фокусират само върху крайната мощност, върху бруталната сила, а има много други аспекти в работата на двигателите във Формула 1 и на партньорството между компанията, която изгражда автомобила и компанията, която изгражда самата задвижваща единица. Говорим за издръжливост, говорим за икономия на гориво, за охлаждане при различни условия за високи нива на ефективност, за страшно много иновации в рамките на лимитиращите развитието правила, тъй като не навсякъде е разрешено да се иновира, за да се контролират разходите.

Важно е да се отбележи, че имат изключително силни трасета, но има и много трасета, на които формата им мистериозно е далеч от това, което виждаме в дадени състезания в челото на колоната. Необходими са някакви детайли, които само вътре в отбора знаят да се оптимизират, да се напасват, за да се превърнат отново в доминиращата сила, с която спечелиха 4 поредни титли.

Самата процедура как да се променят правилата специално по отношение на моторите най-ранната част бе, че се търсят нови участници, които да идват да доставят двигатели. Промените в правилата, които бяха обещавани, бяха в много голям ущърб на сегашните доставчици на мотори във Формула 1. През 2020 година ще има още изравняване на силите. Рос Браун каза, че след това изравняване, което предстои, ще има още едно, когато са много близки като ниво на представяне на задвижващите системи. Те ще бъдат мерени на кола и на тест. Ще се допуска разлика от 1-1.5%. Което значи, че се връщаме към замразените V8 мотори, които се приемаха като някаква даденост. Не можеше оттам да се измъкне кой знае какво, но всички разполагаха с едно и също. И двамата компонента са налице.

Сега отиваме на модела, който Хонда приложи през 80-те години. Преди големите успехи с Макларън, с Артон Сена, с Ален прост и т.н. Хонда работи няколко сезон с Енсай. Отбор, който отдавна е забравен - 1983-1984 година. Там бяха излекувани всички проблеми, които след това повече не се появиха и Хонда разполагаше с много силни турбо мотори, а след това с много силни атмосферни двигатели от 89-та година натам. Сега тази роля се падна на Макларън. Този период мина и оттук нататък започва развитието и подобрението.

Доколко бъдещето на Ред Бул е свързано с това докъде ще стигне Хонда?

Свързано е много тясно, защото Ред Бул е компания, която е изградена около успешните резултати. Не е компания, в която търпението е отличителна черта. Няма ли резултати твърде дълго време, без обктивна причина, както беше изоставането на Рено в началото на турбохибридната ера, тогава наистина ще е много трудно за компанията да поддържа мотивация, да продължи да инвестира и да продължи ангажимента си във Формула 1 във вида, в който е в момента, в който идеята на самата компания е да се заявява. Идеята на самата компания е да доминира, да се развива постоянно. Не просто да участва. Резултатите тук ще бъдат изключително важни, но отборът на Ред Бул с една дума е шаси. Отборът на Ред Бул винаги с Ейдриън Нюи са правили изключително интересни и уникално добри шасита, които ако имаше световен шампионат за шасита, особено в края на сезоните, твърдо можем да кажем, че техните шасита ще са най-добрите, защото в Бразилия колко стабилна бе предната ос на четирите машини на Ред Бул. Говорим за Торо Росо, говорим за Ред Бул. След това обърнете внимание на каква невероятна тракция имаше машината с много добре уточнени настройки, така че задните гуми са точно толкова натоварени, за да се ускори машината ефективно правилно без гумите да прегреят. Същевременно двигателят на Хонда беше толкова ефективен в охлаждането, че беше възможно с много ефективна аеродинамика колата да е много бърза на правата, без да е най-мощната машина в колоната. Като цяло, изключително силна, иновираща, смела компания и смея да твърдя, че шаситата им ще продължат да бъдат толкова силни, а Хонда стават все по-наясно с всичко във Формула 1 в момента. Според мен абсолютно възможно да се отвори нова страница в доминацията на Ред Бул и Хонда във Формула 1.