Пилотът на Мерцедес във Формула 1 Валтери Ботас призна, че не разбира съвсем как основният конкурент Ферари успява да печели толкова много време на правите независимо от характера на пистата.

Като мощност на двигателя тази година „скудерията” може би изглежда с едни гърди пред Мерцедес, който обаче продължава да доминира. Двата отбора използват различни аеродинамични решения, като философията на италианците приоритизира по-висока максимална скорост в правите за сметка на притискането към асфалта. На този етап Мерцедес контрира много успешно това с по-добра скорост в завоите, където Ферарита определено имат трудности.

В събота Шарл Льоклер от Ферари спечели съботната квалификация, изпреварвайки Люис Хамилтън с 0,2 секунди. Разликата между двамата в правите отсечки беше 0,3 секунди, докато Ботас регистрираше изоставане от 0,6. „Според мен всичко зависи от броя прави – има я старт-финалната,  преди завои 3 и 4 има прилични прави и дори има такава след 7-ия завой. Дори последните два завоя могат да се атакуват с по-висока скорост”, заяви Ботас.

„Изглежда няма значение колко е дълга пистата, те имат едни и същи позитиви в правите. Това е странно. Може би пък са важни типът завои… Може и ние просто да не правим достатъчно разлика в тях.”

„Не знам дали са имали подобрения по колата, но от това, което виждам, ние все още сме по-бързи в завоите”, добави Ботас.


Потопете се от начало до край в Гран При на Австрия, 9-и кръг от шампионата на Формула 1 за 2019 година, чрез преките предавания на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA днес от 16,10 часа!