Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас направи най-бърза обиколка в сутрешната сесия от третия тренировъчен ден на Формула 1 в Барселона, която Себастиан Фетел напусна след проблеми с двигателя.

Фетел направи само 40 обиколки и спря в завой номер 12 близо два часа и 30 минути след началото. Пистата остана затворена за 20 минути заради закъсалия болид на Ферари, който бе покрит и отведен в питлейна. От отбора обясниха в социалните мрежи, че автомобилът ще получи нов двигател за следобедната сесия, а повреденият ще бъде откаран в Маранело за анализ.

Малко след зеления флаг Ботас подобри най-доброто време в тестовете до момента с 1:61.417 минути, но тогава пилотът на Мерцедес още не бе с най-меката смес. След като сложи С5 около час преди края, той записа и рекордното време 1:15.732, с което застана начело на чарта.

Ботас бе по-бърз с почти половин секунда от миналогодишното рекордно време на Фетел в Барселона. Финландецът изпревари и със секунда и три десети втория днес Естебан Окон (Франция, Рено), докато Ланс Строл (Белгия, Рейсинг Пойнт) завърши сесията с трето време. Ботас завъртя общо 65 обиколки в Каталуния./БТА