Германецът Себастиан Фетел ще стартира от полпозишън в състезанието за Голямата на града на Япония, 17 кръг от световния шампионат във Формула 1.

Той спечели отложената квалификация на пистата „Сузука”, която трябваше да се състои вчера. Това бе пети пореден успех за Ферари в официалните сесии за разпределение местата.

Шарл Льоклер има четири поредни първи места в квалификациите, съответно в Белгия, Италия, Сингапур и Русия. Успехът беше първи за германеца в квалификация от Гран при на Канада насам.

Фетел завъртя феноменални обиколки и записа световен рекорд от 1:27.064. Съотборникът му Шарл Льоклер даде всичко от себе си, но остана втори.

Пилотите на Мерцедес, които бяха най-бързи в петъчните тренировки, не успяха да спрат Скудерията, но Валтери Ботас продължи да бъде по-бърз от Люис Хамилтън. Ред Бул останаха на повече от половин секунда зад тях и поне засега не се вижда как Макс Верстапен би могъл да ги настигне. Той остана пети, а съотборникът му Алекс Албън – шести.

Най-добри от останалите бяха Макларън: Карлос Сайнц младши даде седмо време, а Ландо Норис осмо. Пиер Гасли с Ред Бул се нареди девети и показа, че явно е излязъл от кризата, която го извади от Ред Бул, и го върна в Торо Росо. Десети остана Ромен Грожан с Хаас.

След отминаването на страховития тайфун Хагибис, "Сузука" посрещна пилотите със слънчево време и сухо трасе, но доста силен вятър.