Тото Волф призна, че е отказал на Люис Хамилтън да му даде по-дълъг договор, за да запази опция за Формула 1 за младата надежда на академията на Мерцедес Андреа Кими Антонели. Шефът на тима от Бракли сравни ситуацията с тази, при която Макс Верстапен търсеше към академията на кой екип да се присъедини преди години – Мерцедес или Ред Бул.

„Преди много години имаше ситуация, при която имахме възможност да пуснем Макс да кара. Тогава това не бе възможно, просто защото нямахме кокпит. Розберг и Хамилтън бяха с дългосрочни споразумения, а Ред Бул веднага сграбчи възможността. Те му дадоха договор с Торо Росо с оферта да кара за Ред Бул следващия сезон.“

„Тогава изпуснахме един млад талант, който виждате колко е успешен в момента. И точно защото имаме на хоризонта младеж, каращ на наистина много високо ниво, просто исках да запазя опциите ни отворени."

Волф заяви, че всичко това не означава 100%, че Антонели ще кара за Мерцедес догодина.

„Той е едва на 17 години (ще навърши 18 в края на лятото – б.р.) и може би е малко рано. Но исках да разполагаме с тази опция с оглед на следващите 5 или 10 години. Кими е почти вундеркинд.“

„Спечели всичко в картинга и отиде във Формула 4. Всички шампионати досега е печелил в дебютния си в тях сезон, после прави следващата стъпка и отново побеждава навсякъде. Решихме да пропусне Формула 3, защото там нямат възможност да тестват кой знае колко. Преминава направо във Формула 2, което е огромен скок. Това са сериозни коли с мощност. Повечето състезания са в поддържащата програма на Формула 1, така че ще имаме добър поглед върху случващото се“, коментира още Волф.

Антонели ще има частна тест програма през сезон 2024. Той ще кара болида на Мерцедес от 2022 г. Волф добави, че пазарът на пилоти тази година ще е изключително интересен.