Анализаторите на DIEMA SPORT Иван Тенчев и Траян Сарафов коментираха във предаването “Формула 1 Токшоу“ темата за съперничеството между Люис Хамилтън и Валтери Ботас и фаворизирането от страна на “Мерцедес“ към британеца.

“Решението за свобода на надпреварване между пилотите на Мерцедес мисля, че беше правилно. Хамилтън успя в голяма степен да спечели състезанието поради по-добрата си работа във връзка със запазването на гумите. Забележително е колко добре успя да изпълни той своя план, за да остане максимално дълго на пистата. Ботас за сметка на това износва много по-бързо своите гуми и това изключително много влияе”, коментира Тенчев.

“Стратегията често е плаваща по време на състезанията. Това, което смятам, че толкова помага на Люис е невероятния му усет към износването на гумите. Ботас, от своя страна, се придържаше към изградената стратегия, която обаче не се оказа достатъчно добра. Смятам, че на Силвестоун фаворизирането на Хамилтън не беше в такава степен видно, както в редица други предишни стартове от сезона. “, продължи той.

“Тото Волф успя много добре да представи неговата гледна точка като закономерна пред света. Когато обаче един от пилотите има секретен план за състезанието, при спешен случай, то думите за равнопоставеност не са особено оправдани. Ботас нямаше възможност да използва такава гъвкава стратегия.“, обясни, от своя страна Сарафов.

Двамата дадоха и своето мнение по отношение на въпроса относно трудностите, които ще изпита Ботас, за да преодолее този удар и загубата на състезанието във Великобритания.

“Валтери е доста твърд характер. Не мисля, че подобна загуба ще му влияе до такава степен. Въпреки всичко подобна загуба, при тези обстоятелства ще го боли. Независимо колко железна психика притежава една личност е много трудно да не се огънеш. Въпреки това финландеца осъзнава, че шансът му минава през спокойствието и подобряването в карането му“, сподели Тенчев.

“Ботас се намира там, където Хамилтън го иска. Люис има способността да поставя съотборника в изключително неудобно положение с някои свои изказвания. Тук отново, по един британски стил, той атакува психологически своите съотборници. Това беше видно и по времето на Росберг в отбора“, завърши темата Сарафов.