От ръководството на Формула 1 няма да предлагат промяна в точковата система, според която пилоти след десета позиция също ще получават точки. Рейс-директорът Чарли Уайтинг сподели, че отборите не са постигнали споразумение относно евентуална ревизия на точковата система.

"Дискутирахме го. Не става въпрос за правило, което ще влезе в сила от 2021 година, а от следващата, но не сме достигали до консенсус", заяви Уайтинг. В основата на разговорите са били колко да бъдат разликите между отделните позиции, по-конкретно за по-задните места.

В момента заелият десета позиция взима 1 точка. Ако се дава 1 точка за 15-ият, то тогава десетият трябва да получава шест. Въпреки това, някои от босовете на екипи във Формула 1 заявиха, че разликите от точка също трябва да бъдат увеличени.

"Според мен, точка отстояние от другия до теб е нищожна", започна шефът на Хаас Гюнтер Щайнер и продължи: "Защото между седма и осма позиция разликата е точка, между 14-та и 15-та също, това за мен не са точните пропорции – смятам, че това трябва да бъде обсъдено."

Директорът на Формула 1 Рос Браун сподели по-рано през август, че подобна промяна в точковата система трябва да бъде дългосрочна. "Това е огромно решение, което трябва да бъде насочено в дългосрочен план. Ако се достигне до промяна, трябва да я оставим поне в следващите 10 години, а не да я отменяме или променяме отново", коментира Браун. /БГНЕС