От следващия сезон във Формула 1 болидите няма да имат видната по настоящем перка в задната си част. Това стана факт, след като Макларън единствен не подкрепи предложението за оставането на елемента.

Първоначално изглеждаха, че драма по този въпрос няма да има, понеже всички отбори от шампионата възнамеряваха да подкрепят удълженията върху покритието над двигателите. Идеята беше, че „акуловата перка” отваря допълнителна площ за реклама. Освен това от следващата кампания номерата на колите трябваше да се преместят именно върху въпросния детайл.

От Макларън обаче настояха, че тя трябва да бъде доста по-малко и така елементът отпадна, тъй като бе нужно пълно единодушие за запазването му като задължителна част от конструкцията на автомобилите.

„Мслех, че всички сме се съгласили, че ще я оставим и там ще сложим номерата”, коментира шефът на Ред Бул Рейсинг Кристиан Хорнер. „После обаче в типичен стил срещата приключи, а нещата се промениха.”

Шефът на Макларън Зак Браун естествено защити избора на своя тим. „Сега имаме тази голяма перка над двигателя, която блокира задното крило. Очевидно цялостната идея бе просто да имаме повече пространство, върху които да се появяват реклами”, каза американецът.


Гран При на Абу Даби е още една възможност да участваш в играта на Heineken. Включи се, като посетиш страницата на Играта - gong.bg/f1.

За да участваш в играта, няма нужда да откъсваш поглед от екшъна на пистата, трябват ти само няколко секунди. Трябва да да посетиш страницата на Играта, gong.bg/f1; да се съгласиш с правилата на кампанията и да се регистрираш със своите имена, телефон и имейл адрес.