Енергийният гигант от Саудитска Арабия Aramco подписа нов петгодишен спонсорски договор с тима на Астън Мартин във Формула 1, предаде Ройтерс. Доскоро тимът имаше като спонсори Aramco и базираната в САЩ IT компания Cognizant, която ще остане като стратегически партньор.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия наскоро увеличи акциите си в Астън Мартин на 20,5%. Канадският милиардер Лоурънс Строл притежава отбора от Формула 1 и е мажоритарен акционер в автомобилната компания.

"Досега се радвахме на важно стратегическо партньорство с Aramco и тяхната подкрепа като наш основен спонсор за следващите пет години е ясна демонстрация на общите ни амбиции", заяви Строл в обръщение. я"От 2022 те играят ключова роля в приключението на Астън Мартин във Формула 1 и приносът им ще стане по-съществен през следващите години", каза още той.

Астън Мартин завърши последния сезон на пето място при отборите, благодарение на пилотите си Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Тимът ще смени двигателите на Мерцедес с тези на Хонда от 2026./БТА