Фернандо Алонсо завърши петъчните тренировки за Гран При на Монако с четвъртото най-добро време, което той постигна в хода на квалификационните симулации в средата на втория час за подготовка.

В най-бързия си тур двукратният световен шампион изостана с 0.220 секунди от Макс Верстапен, който бе най-бърз в сесията. Важно е обаче да се отбележи, че пилотът на Астън Мартин бе сред първите, които излязоха на пистата в меките гуми на Пирели и съответно имаше малко по-неблагоприятни условия в своите бързи обиколки.

Именно това кара Алонсо да вярва, че по-късно днес той ще може да се бори за своя първи полпозишън от повече от 11 години насам. Последният полпозишън на испанеца бе в Гран При на Германия през 2012 година, когато квалификацията се проведе на наводнената „Хокенхайм“. Последният му полпозишън на сухо пък е от Гран При на Сингапур през 2010 година.

„Беше добър ден за нас, тъй като успяхме да изпълним програмата си. Имаше само няколко червени флага, но беше еднакво за всички – каза Алонсо пред медиите след края на първите две тренировки в Княжеството. – Направихме достатъчно обиколки, за да сме уверени в колата, което е много важно тук. Усещането беше добро, колата беше лесна за каране, което винаги е желано на писта като тази. Така че съм доволен.

„Много сме уверени, защото тази кола ни дава само позитиви от началото на годината и днес не беше по-различно. Наслаждавах се на карането, забавлявах се и съм готов за утре. Нека видим какво ще стане. Мисля, че всичко е възможно утре, но определено смятам, че ние сме сред кандидатите за полпозишъна“, добави още испанецът.