Бившият пилот от Формула 1 Жан Алези се изказа в подкрепа на Даниил Квят (Ред Бул), който предизвика отпадането на Себастиан Фетел (Ферари) през уикенда в Гран При на Русия.

Младият руснак показа доста спорно пилотиране след старта на състезанието, като в рамките на два завоя на два пъти удари Фетел отзад, а при втория удар Ферарито на германеца загуби сцепление и се заби в предпазната стена.

Заради странните си маневри руснакът търпи постоянни критики, като се припомня и острия диалог между него и Фетел преди награждаването след Гран При в Китай. Тогава той отново атакува остро германеца отзад, а за да избегне контракт, четирикратният световен шампион се удари в партньора си Кими Райконен, за когото състезанието приключи на мига.

„За мен Себ беше ударен по абсолютно неразбираем начин. Все едно Квят гледаше някъде другаде, което не е възможно“, коментира Алези, който не бе доволен и от наложената на руснака санкция

„Ако за атака се дават само 10 секунди, а за мен това си беше атака, кой ще начертае границата? Квят е добро момче, ала се намира под напрежение. Според мен това е нездравословно за него. Ред Бул има четирима много добри пилоти (тук Алези брои и дъщерния тим Торо Росо – б.р.), включително и още един (тест-пилотът Пиер Гасли), който чака реда си. Всички са под напрежение и смятам, че именно това води до такива стартове“, добави френският ветеран.