Световният шампион Макс Верстапен записа най-доброто време в първата свободна тренировка преди надпреварата за Гран При на Канада, която се завръща в календара на шампионата след двугодишно отсъствие заради COVID-19.

Пилотът на Ред Бул успя да запише време от 1:15.158 в първия час за подготовка на „Жил Вилньов“, който може да се окаже изключително важен за целия уикенд в Монреал. Това е така тъй като прогнозите предвиждат по-късно днес и утре сутринта над трасето да вали, което ще направи събирането на данните за работата на сликовете невъзможно.

Второ време в рамките на първата тренировка преди деветия старт за годината даде Карлос Сайнц, който бе с 0.246 секунди по-бавен от своя бивш съотборник в Торо Росо. Целият си пасив испанецът трупаше в рамките на третия сектор на „Жил Вилньов“, където той губеше близо половин секунда от Верстапен.

Малко изненадващо третата позиция в края на първия час за подготовка зае вторият испенц на стартовата решетка Фернандо Алонсо, който бе със само 0.373 по-бавен от световния шампион, въпреки че бе с гумите медиум. В същото време Верстапен и Сайнц записаха своите най-добри времена с най-меките гуми от гамата на Пирели.

Четвърти и пети останаха Серхио Перес и Шарл Леклер, които натрупаха пасив от съответно 0.461 и 0.508 от лидера. И двамата също използваха смесите софт в своите рекордни турове на канадското трасе.

Леклер участва в уикенда в Монреал почти напълно нова задвижваща система след повредата му в Азербайджан миналата седмица. Единствено турбината в колата на монегаска не е чисто нова, тъй като слагането на нова такава, ще означава наказание от десет места на стартовата решетка в неделя.

Топ 10 в края на първата подготвителна сесия в Канада допълниха Джордж Ръсел, местният любимец Ланс Строл, Люси Хамилтън, Себастиан Фетел и Дениъл Рикардо. Всички те също бяха със софт в най-бързите си обиколки.