Страхотна драма ни квалификацията във Формула 1 за голямата награда на Турция. Тя бе спечелена от канадския пилот Рейсинг Пойнт Ланс Строл. Младият пилот успя да победи всички от отборите фаворити на Мерцедес и Ред Бул, както и съотборника си Серхио Перес, и то със секунда и половина разлика. Така за първи път в своята кариера Строл, който е син на собственика на Рейсинг Пойнт – милиардера Лорънс Строл, ще стартира от първа позиция.

Условията на пистата „Истанбул Парк“ бяха изключително тежки през цялата квалификация.  Темпото беше бавно, като пилотите не искаха да предприемат никакви рискове на мократа и хлъзгава пист.

Макс Верстапен изглеждаше като сигурен печеливш в днешната квалификация в Истанбул, но пилотите на Рейсинг Пойнт го принудиха да се бори до последната обиколка. В нея лидерът на Ред Бул не успя да подобри времето на Строл и остана втори. Зад него от трета стартова позиция утре ще потегли мексиканският пилот на Рейсинг Пойнт Серхио Перес.

И двамата пилоти на Ферари преминаха през първата част от квалификацията, но след това отпаднаха след края на втората част и станаха компетентни зрители на третата. Въпреки това Себастиан Фетел успя да се представи по-добре от съотборника си Шарл Леклер. Четирикратният световен шампион се класира 12-и, записвайки доста по-добро време от секунда и половина от това на младия монегаск, който остана 14-и.

От четвърто място утре ще стартира Алекс Албън, който очаквано бе по-бавен от съотборника си Верстапен с повече от две секунди. Пети резултат за отбора на Рено постигна Даниел Рикардо. Австралийският пилот на френския тим остави зад себе си Люис Хамилтън, който бе по-бързият пилот на Мерцедес днес, но резултатът му разочарова, след като германският тим преживя тотално кушение край Истанбул. Шесткратният световен шампион бе по-бавен от лидера Ланс Строл с близо пет секунди, като такова нещо не се е случвало на британеца.

Другият пилот на Рено Естебан Окон остана седми, следван от осмия Кими Райконен за Алфа Ромео. Девети се нареди Валтери Ботас, който тотално разочарова с представянето си на трудната и мокра писта в Истанбул. Подреждането в топ десет допълни пилотът на Алфа Ромео Антонио Джовинаци.

Състезанието е утре от 12:10 часа българско време и ще можете да го наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA.