Мерцедес се намеси в делото по обжалването на Ред Бул относно дисквалификацията на Даниел Рикардо в австралийското Гран При, което откри настоящия сезон във Формула 1.

От шампионите поискаха техният състезател да бъде върнат на второто място, което му бе отнето заради превишен разход на гориво.

Адвокатът на Ред Бул – Али Малек „очевидно ненадежден“ и дисквалификацията на пилота е резултат от „свободна и неточна“ интерпретация на правилата във Формула 1. На 16 март официалните лица обосноваха решението си с мотива, че болидът на Ред Бул постоянно е надхвърлял разрешените 100 кг гориво на час.

Адвокатът на Мерцедес – Пол Харис обаче представи пред съда тезата, че шампионите са извършили огромно нарушение в правилата. Харис упрекна Ред Бул за това, че са знаели за ситуацията и се пренебрегнали отправените им предупреждения. На няколко пъти маршалът Фабрис Лом е отправил препоръки до отбора да намалят разхода на гориво, но оттам го игнорирали, за да не забавят своя пилот. Адвокатът също така се усъмни в точността на алтернативната система на Ред Бул, която австрийците използват като доказателство на тезата си.

Третата страна по случая – Международната федерация по автомобилизъм заяви чрез своя представител Джонатан Тейлър, че същността на спорта е правилата да бъдат еднакви за всички. „Даден тим не може да си ги избира“, обясни юристът.

От Ред Бул обясниха на финала, че в началото са спазили инструкциите на Лом и са намалили потока на гориво към двигателя на Рикардо. Резултатът обаче е бил забавяне на колата средно с по 0,4 секунди на обиколка, заради което те са възстановили първоначалните настройки.