Ферари не очаква Фелипе Маса да е готов да се завърне във Формула 1 преди началото на сезон 2010. Резултатите от изследванията, които бяха направени късно снощи на бразилеца в Маями дадоха именно такива прогнози за „черните кончета”.

След прегледа, извършен от доктор Стив Олви в болница „Джаксън Мемориъл”, прогнозите за възстановяването на Маса са добри, но заради пластичната операция, която ще претърпи той на скулата в следващите дни, не се очаква да е на линия повече през настоящия сезон.

„Резултатите бяха приветствани в Маранело, тъй като отборът вече знае, че може да разчита на 100% на Фелипе за началото на следващия сезон,” се казва в изявление на Ферари.

Малка пластина ще бъде имплантирана в скулата на Маса, на мястото, където бе ударен от пружина при катастрофата по време на Гран При на Унгария. След като веднъж и тази интервенция приключи, Маса ще може да се възстанови напълно, и след това да поднови физически упражнения.

„Много съм доволен от резултатите от тестовете,” каза Маса. „След малката операция, която ми предстои, най-после ще мога да вляза пак във фитнеса и да си върна формата. След това ще опитам тестове на картове.”

„Кога ще се кача в болид на пистата? Нека вървим стъпка по стъпка: сега съм фокусиран само върху физическата си подготвеност, която вече е с една крачка наред,” добави бразилският пилот.

Очаква се в следващите 48 часа Ферари да съобщи кой ще кара втория болид за остатъка от сезон 2009, след като Лука Бадоер не се справи много добре в двете състезания, в които участва. Джанкарло Фисикела и Роберт Кубица са фаворити за мястото до Кими Райконен.