Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо не отдаде голямо значение на случилото се по време на днешното Гран При на Япония, когато неговият съотборник Фелипе Маса не изпълни заповед от бокса.

Инженерът Роб Смедли на доста висок тон обяви по отборното радио: „Мултифункционална стратегия А – сега, моля!“ в ранния етап на състезанието. Почти всички са единодушни, че тя е представлявала ясна заповед към Маса да пропусне Алонсо пред себе си.

Това обаче не се случи и испанецът се бори със своя партньор чак до 20-ата обиколка, когато успя да го задмине на старт-финалната права.

„Не бива да търсим нещо кой знае какво в цялата случка“, спокоен бе Алонсо след края. „Нямам представа какво точно се случи, но нямаше никакви проблеми. Опитваме да се даваме най-доброто – и Фелипе, и аз, и отборът – за да печелим колкото се може повече точки.“

„Понякога е трудно, особено когато представянето на болида не е добро. Никога не е приятно да се бориш за седмо или осмо място. Ще е хубаво да се върнат предишните дни, когато Ферари се бореше за първото и второто място, когато решаваше кой ще е победител, точно както сега го прави Ред Бул“, допълни основният преследвач на Себастиан Фетел.

Маса обаче реагира доста по-остро, когато бе помолен да коментира ситуацията. „Това бе просто инструкция. Нито един пилот не се радва на инструкции. Вече сме го обсъждали. Това, което се случи на пистата, не бе плод на никаква инструкция. Фернандо ме изпревари в състезателни условия. Борихме се за позицията. Неприятното беше наказанието със задължителното преминаване през питлейна – това унищожи състезанието ми“, отчете бразилецът, който напуска „черните кончета“ след края на сезона.