Шефът на Макларън Мартин Уитмарш се изказа доста критично по отношение доставчика на гуми за Формула 1 Пирели и решението му да внесе промени в гумите за настоящия сезон.

Продуктът на италианската компания бе подложен на жестоки критики още от първите стартове най-вече заради бързата степен на деградация. Още след Гран При на Испания производителят опита да внесе промени при задните, но ходът бе блокиран от Ферари, Форс Индия и Лотус, откъдето изразиха притеснения, че това ще намали тяхната конкурентоспособност.

Критиките стигнаха връхната си точка след състезанието във Великобритания, на което задните леви гуми на четири различни болида избухнаха. От Пирели склониха да увеличат издръжливостта на гумите, макар да отбелязаха, че спукванията били резултат от неправилно монтиране.

„Когато правиш грешки – такива допуснахме и ние като отбор през последните години, включително и тази – винаги има нежелание да си признаеш“, заяви Уитмарш. „Винаги има страх от това какво ще направят медиите с това признание. В същото време обаче на всички е ясно, че има проблем с гумите.“

„Никой не искаше да го признае, а всеки отбор лобираше за своите собствени интереси. Казах на Пирели няколко седмици преди „Силвърстоун“: „Не можете да слушате отборите по този въпрос. Вие, момчета, сте експертите по гумите. Ваша е отговорността да ни дадете безопасен продукт. Трябва да вземете правилното решение.“

„Пирели обаче изпадна в положение, в което се опита да угоди на отборите, особено на онези, които не искаха нищо да се променя“, допълни Уитмарш.